Lasse Ståløy. Foto: Rune Sævig

– Må tåle noen år med juling

RadøyGruppen i Hordaland gikk fra en kvart milliard i overskudd i 2014 til underskudd i fjor.

– Når vi har gjort det bra noen år, må vi også tåle noen år med juling. Men for dem som ikke har tjent penger i de gode tidene begynner det å bli ille nå, sier sjef og medeier i RadøyGruppen, Lasse Ståløy, til Bergens Tidende.

Fakta

FAKTA

  • Omsetningen til RadøyGruppen har vokst, men likevel variert betydelig de siste 15 årene. Fra 2001 til 2009 steg omsetningen fra 28 til 207 millioner kroner, så ble den halvert de neste to årene, for så å gjøre et kjempehopp fra 218 til 759 millioner fra 2013 til 2014. I fjor var de tilbake igjen med en omsetning på 265 millioner.
  • Også lønnsomheten har variert, men bedriften har bortsett fra i fjor hatt overskudd hvert år siden 2001.
  • RadøyGruppen har også søsterselskaper som kommer i tillegg. Hele konsernet har rundt 150 ansatte.
  • Fortsatt eier gründeren Olav Ståløy (74) rundt 67 prosent av ­aksjene i konsernet, mens sønnen Lasse Ståløy har rundt 23 ­prosent. De øvrige ti prosent har barnebarna til Olav.
Som så mange andre selskaper på Vestlandet har den familieeide offshorebedriften på Vetås i Nordhordland fått oljekrisen midt i trynet. Bedriften produserer stålkonstruksjoner og driver klassearbeid og oppgradering av borerigger.

Rekordår

Da oljeprisen falt i 2014 hadde bedriften et rekordår med 254 millioner kroner i overskudd før skatt av en omsetning på 760 millioner. Det er nokså nær å trykke penger.

I fjor falt imidlertid resultatet til et underskudd på nesten 12 millioner, og omsetningen raste til 265 millioner kroner.

– Riggmarkedet er helt dødt. Rigger og offshoreskip ligger i opplag. I undervannsmarkedet er prisene lavere og volumene mindre, sier Ståløy.

Han minner imidlertid om at omsetningen har svingt betydelig for bedriften også tidligere år, og at fjorårets volum var på nivå med 2013 og 2012.

– At det ble underskudd i fjor skyldes også at vi tapte penger på konkursen i Bergen Group Hanøytangen AS.

– Jeg har prøvd å fortrenge det. Hvor mye var det da … Jo, vi tapte 26 millioner kroner inklusiv moms, sier Ståløy.

– I november i fjor sa du at du trodde på en lysning i offshoremarkedet omtrent på denne tiden. Opplever du det lysere nå?

– Næringen har vært gjennom betydelige kostnadsreduksjoner, og det dukker opp mange positive signaler nå. Men jeg tror vi skal langt inn i 2017 før vi kan kalle det en liten opptur.

Tilpasninger
Før den tid ser Ståløy for seg at enda flere vil gå konkurs.

– Det betyr jo også at konkurrenter vil forsvinne?

– Jo, men avskalling er et faresignal. Da blir hele miljøet mindre, og det er ikke bra for fagmiljøet og for markedet totalt sett når det svinger oppover igjen.

– Hva med ditt eget fagmiljø. Har du klart å beholde hele staben gjennom de trange tidene?

– Vi har både innleide og en fast stab i hele konsernet på rundt 150 ansatte. En del endringer har vi gjort for å tilpasse oss en ny markedssituasjon. Vi måtte imidlertid permittere en del av de ansatte fra i fjor høst frem til påsken i år. Etter den tid har vi hatt brukbart med arbeid. Mye av dette er småjobber som krever team på tre–fire personer. De fleste av våre ansatte har vi klart å beholde, og de tre lærlingene som var ferdige i år har fått fast jobb.

Flere i bedriften som leser Sysla Offshore? Alle som leser mer enn et par saker i uken, vil snart måtte betale for tilgang til innholdet vårt. Hvis du ønsker et gunstig tilbud på bedriftsabonnement, så send oss en epost.