Den 1.mars starter Odfjell Drilling på sin riggkontrakt på Johan Sverdrup. Minst tre år frem i tid har Deepsea Atlantic en fast inntekt. Lav dagrate ja, men den kunne vært langt verre.

BAKGRUNN: Da Statoil tildelte riggkontrakten på gigantfeltet ble det klart at Odfjell, som alle andre tilbydere, hadde gitt svært lave priser for å sikre seg avtalen. Mens Deepsea Atlantic på det tidspunktet gikk under en kontrakt på 566.000 dollar dagen, ble Sverdrup-jobben vunnet på 300.000 dollar per dag.

En nesten halvering i betalingen for en av Nordsjøen mest effektive og moderne rigger måtte altså til.

Kutter i driftskostnadene
Nivået på hva slike rigger koster å leie ble gjentatt bare noen måneder senere. Da vant søster-riggen Deepsea Stavanger en 574 dager lang borekontrakt på Wintershalls Maria-felt. Igjen ble avtalen landet på 300.000 dollar.

Med tanke på at disse riggene har hatt driftskostnader på omtrent 180.000 dollar dagen, er det ikke store marginer igjen. For; i tillegg kommer også lån som betjenes, skatt og avsetning til vedlikehold.

Nå har ikke Odfjell gått ut med hva driftskostnaden på riggene vil være etter omfattende kutt- og effektiviseringsrunder. Men om de har klart å kutte 20-30 prosent vil dette selvsagt tegne et litt penere bilde av årene disse riggene skal på en så lav rate.

Konkurrenter måtte parkere
Vi skal huske på at konkurrenter som Transocean og Seadrill ikke nådde opp i disse rundene. De har måtte legge gode rigger som Transocean Barents og West Venture i opplag grunnet mangel på oppdrag. Hundrevis av arbeidsplasser har forsvunnet og nøkkelpersonell er borte fra selskaper som ikke vant frem.

Nå er selvsagt både Seadrill og Transocean så store at de kan tåle en nedtur med rigger i opplag, rent økonomisk. Å leie en kai koster ikke all verden.

Den bekymringsfulle konsekvensen blir at disse selskapene vil miste årelang erfaring med boring på norsk sokkel, som de må rekruttere tilbake når pilene snur og kontrakter er i spill. Det blir fort dyrt.

Riggratene stuper
De siste inngåtte avtalene på norsk sokkel viser at dagrater ned mot 170.000 dollar er nivået, gitt til Transocean Arctic.

Om ikke lenge tildeler Lundin en kontrakt for sitt boreprogram i 2016. Bransjekilder forteller at dagratene i denne er nede under 200.000 dollar dagen.

Da hadde kanskje Odfjell sjefen Simen Lieungh litt grunn til å smile da han signerte Johan Sverdrup-avtalen med Statoils Margareth Øvrum, likevel? 300.000 dollar er også penger.

Og ikke minst; han har i alle fall rigger på jobb og jobb til folk.