– Jeg er stolt. Ikke over det jeg har levert, men over det folkene i Statoil har levert. Det er organisasjonen som faktisk har klart å snu dette rundt og levere den type forbedringer som vi ser nå, sier konsernsjef Eldar Sætre i Statoil til Aftenbladet.

Han viser til at den gjennomsnittlige balanseprisen, oljeprisen Statoil-prosjektene trenger for å være lønnsomme, er redusert fra rundt 70 dollar fatet for to år siden til 27 dollar fatet i dag.

– Jeg blir nesten overrasket selv når jeg ser hva vi har fått til, sier Sætre.

Mer enn ventet

Da Helge Lund takket for seg som Statoil-sjef høsten 2014, lot Eldar Sætre seg overtale til å ta over toppjobben. Samtidig kollapset oljeprisen og Statoil annonserte enorme kostnadskutt, som følge av et skyhøyt pengeforbruk.

Siden da har Sætre overoppfylt på hestekuren han har satt selskapet på.

Målet var å nå 2,5 milliarder dollar (20,6 milliarder norske kroner etter dagens kurs) i årlig effekt fra 2016. Men på Statoils kapitalmarkedsdag i London tirsdag, ble det kjent at Sætres Statoil har kuttet mer – med 700 millioner dollar eller vel 5,6 milliarder kroner.

8 nye milliarder

Sætre fortalte internasjonal presse, investorer og analytikere at han mener det er mulig å spare ytterligere i 2017, slik at besparelsene blir på 4,2 milliarder dollar (35 milliarder kroner).

– Hvordan skal dere klare å kutte nye 8 milliarder kroner, Sætre?

– Vi får mer ut av det vi allerede har gjort. Det utgjør omtrent halvparten av besparelsen. I tillegg skal vi jobbe kontinuerlig forbedring, noe som er noe helt annet er å jobbe med store prosjekter og fundamentale omstillingsprosjekter. Dette er en arbeidsform for oss nå, sier Sætre.

Les hele saken på aftenbladet.no (abo.)