Statoil har gransket nødlandingen på Åsgard B.

Statoil har nå ferdigstilt granskningen av en hendelse, der et helikopter operert av CHC nødlandet på Åsgard B-plattformen i januar.

Det var et rutehelikopter på vei fra boreriggen Deepsea Bergen til Kristiansund som måtte foreta en ikke-planlagt landing. Alarmsystemet på helikopteret varslet om lavt trykk i ett av helikopterets hydraulikksystemer. Piloten hadde mulighet til å fly inn til land, men valgte – i tråd med instruksene – å lande på nærmeste mulige landingsplass.

Både Statoil og CHC valgte å granske hendelsen. Resultatet av granskningen viser at de tekniske aspektene ved landingen var relativt udramatiske, og helikopteret landet som normalt på helidekket.

Det oppsto imidlertid en ukontrollert situasjon da piloten oppdaget at helikopteret manglet bremsekraft på hjulene. Dette, kombinert med vind og bevegelser på installasjonen, gjorde at helikopteret fortsatte å trille til det ble sikret med hjulklosser. Snarrådighet, et våkent blikk og handlekraft fra personellet på helidekk hindret at situasjonen utviklet seg, skriver Statoil i en pressemelding.

Rapporten kan ikke utelukke at utfallet hadde blitt annerledes dersom personellet på helidekk ikke hadde fått stanset helikopterets bevegelse med hjulklosser.

CHC sjekket umiddelbart hele sin helikopterflåte. Teknisk informasjon om hendelsen er rutinemessig sendt ut til alle operatører av denne helikoptertypen.