Foto: Jarle Aasland

Helikopterselskap varsler nye kutt

Helikopterselskapene tjener ikke penger, oljeselskapene presser prisene ned og helikopterindustrien i Norge bygges ned, sier administrerende direktør i CHC Helikopter Service Arne Roland.

Nå varsler han at ytterligere 80–120 personer kan miste jobben i selskapet, og stiller spørsmål ved sikkerheten i tiden framover, skriver Stavanger Aftenblad. 

– Det er en brytningstid i bransjen, sier Roland under et innlegg på Solakonferansen tirsdag morgen.

– Vi tvinges til å redusere staben til et minimum. Det er et betimelig spørsmål å stille spørsmål om de innkjøpsstrategiene vi nå ser fra oljeselskapene vil føre til at vi ikke klarer å nå målene om økt sikkerhet.

Flere kutt
Roland sier til Aftenbladet at det er mindre aktivitet offshore, så selskapet er nødt til å redusere kapasiteten.

I 2015 hadde CHC 495 ansatte. Siden den gang har de kuttet ned til 377 ansatte.

– Vi er ikke ferdige. Vi skal videre ned, og vi går daglig i drøftelsesmøter, sier Roland.

– De som forlater selskapet er folk med lang erfaring, det er spisskompetanse. Ikke bare er det brutalt å se hvordan vi må kutte, men kutt kan føre til videre utfordringer.
Roland sier at det er de yngste som må gå først, og da forsvinner ansatte i de lavere alderklassene.

20 maskiner mindre på to år
– Kutt vil bety at det er nesten blir en skjeldenhet at du finner noen under 50 år. Dette er bekymringsfullt på lang sikt, og det skaper en generasjonskløft. Det er en utfordring for bransjen. Hvordan vil dette se ut om fem år?

I 2015 hadde CHC totalt 51 maskiner på norsk sokkel på kontrakt. Per i dag er det 38 som er på kontrakt. I 2017 blir tallet 31 eller mindre. Det betyr en 40 prosent reduksjon av flåten siden 2015.

– Jeg ser ingen «kvikk fix» på dette. Men oljeselskapene bør se på om det er lurt å kutte flåten til et minimum. Dette er ingen holdbar situasjon.

Les hele saken hos Stavanger Aftenblad.