Foto: Scanpix

Helikopterselskap forbereder søksmål etter korrupsjonshenleggelse

Advokat Dag Steinfeld oppfordrer Statoil til å droppe kanselleringen av avtalen med Norsk Helikopterservice og redde 19 arbeidsplasser. Samtidig forbereder han et søksmål mot oljeselskapet.

Midt i desember kunne Stavanger Aftenblad  avsløre at en Statoil-ansatt og lederen av et helikopterselskap var siktet av politiet for grov korrupsjon. Begge ble arrestert, og begge nektet for at de hadde gjort noe straffbart. Fredag bekreftet politiet til Aftenbladet at saken er oversendt Statsadvokaten med forslag om henleggelse.

For Norsk Helikopterservice fikk siktelsen den konsekvensen at Statoil sa opp en intensjonsavtale om et redningshelikopter (SAR – search and rescue) verdt 220 millioner kroner. Avtalen skulle trådt i kraft 10. januar i år.

Etter at Statoil gikk bort fra intensjonsavtalen, ble 18 av de 19 ansatte i selskapet sagt opp. Norske Helikopterservice har forberedt et søksmål mot Statoil som følge av at avtalen ble kansellert.

– Jeg kan bekrefte at det forberedes søksmål. Statoils kansellering av kontrakten hang i stor grad sammen med mistanken mot daglig leder i helikopterselskapet. Den har vi ment har vært ubegrunnet, og nå mener politiet det samme, sier advokat Dag Steinfeld, som representerer Norsk Helikopterservice, til Stavanger Aftenblad. 

– Tar til vett

Nå avventer Steinfeld og Norsk Helikopterservice hvordan Statsadvokaten vil vurdere saken og om det endelige utfallet blir henleggelse.

– Vi håper Statsadvokaten raskt tar stilling og avklarer saken. Så får vi håpe at Statoil revurdere sin kansellering av avtalen. Det står om helikopterselskapets eksistens og 19 arbeidsplasser. Jeg håper og tror at Statoil tar til vett, sier Steinfeld.

Vurderer flere krav

Talsperson Morten Eek vil ikke kommentere om Statoil vil oppheve kanselleringen av intensjonsavtalen med Norsk Helikopterservice, eller hva som skjer med suspensjonen av den Statoil-ansatte.

Advokat Inger Marie Sunde har representert den daglige lederen i Norsk Helikopterservice.

– Vi har aldri vært bekymret for at det ville ende med en korrupsjonstiltale, men det har vært en belastning for ham å leve med anklagen hengende over seg. Nå håper vi at Statsadvokaten kan prioritere saken og snarlig henlegge den endelig,  sier Sunde til Aftenbladet.

Hun vurderer å kreve erstatning fra Staten på vegne av sin klient, for uberettiget straffeforfølgelse.

Les hele saken i Stavanger Aftenblad (abo)