«Bruddet» mellom selskapene ble bekreftet søndag kveld. Fusjonen ble verdsatt til 35 milliarder dollar, om lag 280 milliarder kroner, da avtalen ble kunngjort i november 2014, men nå blir den altså ikke noe av.

Intensjonsavtalen utløp lørdag uten at aksjonærene i Halliburton og Baker Hughes ble enige om å forlenge den. Avtalen har fått kritikk fra amerikanske konkurransemyndigheter, som i forrige måned gikk til søksmål for å blokkere fusjonen.

Gigantavtale
– Utfordringer med å oppnå gjenstående godkjennelser og generelle industrielle betingelser, som har rammet økonomien i avtalen betydelig, førte til konklusjonen om at et opphør av avtalen er den beste løsningen, sier Halliburton-sjef Dave Lesar i en pressemelding.

Avtalen gikk ut på at Halliburton, verdens nest største oljeserviceselskap, skulle kjøpe opp Baker Hughes, som er tredje størst. Men i stedet må selskapet ut med 3,5 milliarder dollar i kompensasjon til konkurrenten innen onsdag.

– Skuffende
Amerikanske konkurransemyndigheter mente den planlagte fusjonen ville fjerne konkurransen, øke prisene og redusere innovasjonen i oljeservicesektoren. Baker Hughes’ sjef Martin Craighead sier i en uttalelse at han er skuffet over utfallet.

– Dette var en ekstremt kompleks, global transaksjon, og til slutt kunne vi ikke finne en løsning som tilfredsstilte myndighetenes konkurransekrav, verken i USA eller i utlandet, sier han.

Halliburton og Baker Hughes operer i en rekke land verden over, og begge selskapene har over 1.000 ansatte i Norge.