Simon Cruise. Foto: Jeff Gilbert

Gass og vind danker ut kullkraft på britiske kjøkken

Det passer perfekt for Statoil.

Norge leverer 40 prosent av gassen som brukes i Storbritannia, og i år åpner Statoil to nye vindkraftverk i landet. Men eksperter frykter Brexit kan utfordre norsk gasseksport.

 – Det er supert at myndighetene satser på å bygge ut mer fornybar energi, men jeg må innrømme at jeg ikke har vurdert å bytte ut gassen, sier Simon Cruise til Aftenposten.

Familien i Wimbledon sør i London har nylig pusset opp kjøkkenet og kjøpt seg ny gassovn.

Også til oppvarming av hus og vann bruker familien, som 80 prosent av britene gjør, gass. I tillegg har de fått installert en gasspeis i stua.

– Mange bytter til elektriske kokeplater, men jeg synes gassen er lettere å kontrollere. Og gass er mye billigere enn strøm, så det er rett og slett mest økonomisk, sier Simon.

Norsk gass erstatter kull

For første gang i historien fikk britene i fjor mer strøm fra vind enn fra kull. Det viser en fersk rapport fra tenketanken Carbonbrief.org. Mens vind sto for 11,5 prosent av strømproduksjonen i fjor, bidro kull med rekordlave 9,2 prosent.

Britene har satt seg ambisiøse mål om å få ned klimagassutslippene fra den tradisjonelt kulltunge energisektoren. Høyere karbonskatter, kombinert med fall i prisene på både gass og fornybar energi, har ført til massiv nedstengning av kullkraftverk i landet de siste årene.

Britiske kullkraftverk har ikke produsert mindre strøm enn de gjorde i fjor siden 1936. I mars produserte de ikke i det hele tatt, for første gang siden den offentlige energiforsyningen kom på plass i 1882, skriver Carbonbrief.org.

Mesteparten av fallet i kullkraftproduksjonen ble erstattet av økt gasskraftproduksjon – og en økning i vindkraft.

Øker eksporten

Det passer Statoils strategi som hånd i hanske.

Statoil har de tre siste årene økt eksporten av gass til England, ettersom landets egen gassproduksjon går ned, samtidig som forbruket går motsatt vei.

I 2016 gikk en fjerdedel av all gassen Statoil produserte i rør over til Storbritannia.

Mindre gass – til høyere pris?

Selv om Storbritannia produserer stadig mer vind- og solkraft, er landet fortsatt svært avhengig av gassimport til varme- og kraftproduksjon. Eksperter frykter Theresa Mays beslutning om å gå for en «hard Brexit» vil påvirke både gassleveransene og strømprisene.

Doktor Thierry Bros ved Oxford Institute for Energy Studies sier Storbritannias gassavtaler både med EU og Norge må forhandles på nytt.

– Dette kan få mange utfall. Men min gjetning er at Storbritannia vil eksportere mindre gass til kontinentet, og at Norge dermed vil eksportere mindre gass til Storbritannia på en årlig basis, sier han.

– Ikke gitt at importen øker

– Storbritannia har økt bruken av gass de siste årene. Tror du økningen vil fortsette fremover?

– Gassetterspørselen økte i fjor ved å skyve ut kull fra kraftproduksjonen. Men det er ingen garanti for fortsatt vekst for gass i Storbritannia fremover. Det avhenger blant annet av CO₂-avgifter og hvor mye ny atomkraft som bygges, sier han.

Statoil-sjef Eldar Sætre sier han tror det vil være et enda større behov for gass i Storbritannia ettersom utskiftningen av kull fortsetter.

– Vi har gass å selge til Storbritannia. Hvis de ønsker å kjøpe mer gass fra Norge, har vi fleksibilitet til det, sier han til Aftenposten.

Selskaper omtalt i saken