Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities er bekymret for at man ikke finner nok olje til å dekke behovet i verden de neste tjue årene.

– Trolig vil etterspørselen stige 25 prosent de neste 20-25 årene, sier Pareto Securities-analytikeren til  nett.no.

– Vi ser at oljen de to siste årene har økt sin markedsandel på bekostning av alternative energiformer – både innen transportsektorene og totalt.

Ikke bekymret for konkurranse
Om tjue år venter man at to milliarder biler vil gå på bensin og diesel, til sammenligning er tilsvarende tall for el-biler om lag 100 millioner.

Ifølge Omdal vil forspranget til bensin og diesel øke framover.

– I sum er jeg ikke bekymret for det grønne skiftet og fornybar energi. Det jeg er bekymret for, er geologi. Jeg er bekymret for at vi ikke finner så mye mer. I fjor fant man 1 milliard fat – mens verden forbrukte 30 milliarder fat.

– Vi investerer altfor lite i produksjon på verdensbasis. Da må oljeprisen opp, sier Omdal.

Opec tilbake til enighet
Ifølge Omdal er Opec nå tilbake i gammel gjenge, der priskrigen er over. I november i fjor ble det enighet om å kutte produksjonen med 1,2 millioner fat pr dag

– Opec har tatt kontrollen tilbake. De siste tjue årene har de mistet kontrollen flere ganger. Alle gangene har det tatt mindre enn tolv måneder før de har kommet tilbake, men nå har det tatt nesten tre år. Grunnen til ubalansen er syklisk, med overinvesteringer, ny teknologi, skifer og den arabiske våren.

I tillegg kom Iran og Irak tilbake etter sanksjoner. Alt dette gjorde at det har blitt en enorm tilbudsvekst i verden over to år.

– Opec og Saudi-Arabia prøver alltid å tilpasse tilbudet til etterspørselen – men alt dette ble for mye. Det ble en enorm vegg som Saudi-Arabia og Opec ikke klarte å kontrollere. Men nå ser vi at etterspørselen er i ferd med å ta igjen tilbudet, sier han.

Nå går oljelagerene ned
I januar har produksjonen for første gang på tre år vært under etterspørselen, noe som fører til at globale lagre blir mindre.

– Saudi-Arabia har ikke råd til å videreføre priskrigen. 250 milliarder dollar har rent ut for landet. Det hadde rent ut 100 milliarder til dersom de ikke hadde grepet inn. Dette hadde de ikke tålt, da ville regimet stått under press. De har mistet en tredjedel av sine valutareserver og behøver en oljepris på 70 dollar fatet, derfor vil oljeprisen bli 70 dollar fatet i løpet av neste tolv måneder, sier Omdal.