Høyres Nikolai Astrup og Tina Bru får støtte fra Venstre i oppgjøret med Statoils utbyttepolitikk. Samarbeidspartiet forventer en konkret oppfølging i Stortinget, men får nei til svar.

– Når parlamentarisk nestleder og energipolitisk talskvinne i regjeringspartiet Høyre sammen går ut på denne måten, tar jeg for gitt at de følger opp med et konkret initiativ i Stortinget. Det vil kunne sende et tungt signal til styret og generalforsamlingen i selskapet, sier finanspolitisk talsperson Terje Breivik i Venstre til NTB.

Han slutter fullt og helt opp om kritikken mot Statoil, som til tross for et nettounderskudd på i underkant av 30 milliarder kroner de tre første kvartalene i 2015 og oppsigelser av 5.000 ansatte, varsler 23 milliarder kroner i utbytte til eierne.

– Umusikalsk
I et intervju med Dagens Næringsliv ber de to sentrale Høyre-politikerne Statoil revurdere sin utbyttepolitikk.

– Vi stiller spørsmål ved om utbyttet burde vært betydelig lavere og kanskje ned mot null i en tid der selskapet taper så mye penger. Det er umusikalsk at aksjonærene ikke tar sin forholdsmessige del av byrden i dårlige tider gjennom å godta et lavere utbytte.

– Eierne har hatt fantastiske år der oljeprisen gikk fra 30 dollar til over 100 dollar. Nå må de ansatte ta støyten. Det er litt av det samme vi så under finanskrisen der det fremsto som viktigere å skåne aksjonærene i mange tilfeller, mens krisen rammet vanlige mennesker, sier Astrup.

– Vil ikke følge opp
Forventningen fra Venstre om en oppfølging i Stortinget avvises kontant av Astrup selv.

– Svaret på det er nei. Det er opp til styret og generalforsamlingen å fastsette utbytte – ikke Stortinget. Vi har tillit til selskapets vurderinger og vil ikke bidra til å så tvil om prinsippene for god eierstyring, sier Astrup til NTB.

På spørsmål om hvorfor han da fremmer kritikk mot selskapets utbyttepolitikk, svarer han slik:

– Det er legitimt for en stortingsrepresentant å reise spørsmål og problemstillinger i den offentlige debatten.

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) sier til nyhetsbyrået Reuters at han diskuterer slike spørsmål med Statoil-ledelsen og ikke i mediene.