En 17 år gammel skoleelev er kritisk skadd etter å ha pustet inn giftig gass under en gasslekkasje ved et oljeanlegg i Øygarden i Hordaland. En 50 år gammel mann er alvorlig skadd.

I alt seks personer, inkludert en brannmann, ble fraktet til sykehus etter gasslekkasjen ved Stureterminalen i Øygarden kommune. Politiet fikk melding om lekkasjen klokken 16.12.

Politiet opplyser at de som var ved anlegget og pustet inn gass, er 17,18,19, 30 og 50 år gamle. Ved 21-tiden opplyser Haukeland universitetssjukehus at tilstanden til 17-åringen er kritisk, og at den er alvorlig for 50-åringen. De fire andre er lettere skadd.

Skoleelever
De to yngste skadde er elever som var på utplassering fra en videregående skole, skriver Bergens Tidende.

Hydrogensulfid er en giftig, brannfarlig gass.

– Det var en ganske høy konsentrasjon. De ble svimle, og to av dem besvimte, sier vakthavende brannbefal Geir Jensen, som legger til at de tre andre kom seg ned ved egen hjelp.

Luftambulanse
Alle fem var bevisste da de kom ned fra siloen, men en av dem besvimte på nytt og ble sendt med luftambulanse til Haukeland sykehus. Også en brannmann er sendt til sykehus for observasjon, skriver avisen.

– Han klatret opp på siloen og gjorde det han skulle. Da han kom ned, kjente han seg dårlig, sier Jensen, til NRK.

Ulykken ved Stureterminalen i Øygarden kommune ble meldt til politiet klokken 16.12. Klokken 17.46 opplyste politiet i Hordaland at lekkasjen var stanset. Det skal ikke være fare for ytterligere lekkasjer.

Beredskapsapparat
Terminalen i Øygarden kommune er en utskipningshavn for råolje og flytende petroleumsgass. Den har også et anlegg for gjenvinning av flyktige gasser. Det er Statoil som driver terminalen.

Statoil har mobilisert sitt beredskapsapparat lokalt ved Stureterminalen og i Stavanger.

– Gjennom beredskapsorganisasjonen jobber vi med å få oversikt over situasjonen, sier pressevakt Ola Anders Skauby i Statoil til Bergensavisen.

Han sier de nå konsentrerer seg om å ta vare på dem som er berørt.

Flere i bedriften som leser Sysla Offshore? Alle som leser mer enn et par saker i uken vil snart måtte betale for tilgang til innholdet vårt. Hvis du ønsker et gunstig tilbud på bedriftsabonnement på Sysla, så send oss en epost.