Også i Norge øker etterspørselen etter Tomax’ antispinn-teknologi. 

Selskapet har vunnet flere priser for sin innovative teknologi. Etter to tøffe år, ser det nå ut til å snu for Tomax.

– Nå som et stort antall rigger har gått i opplag, har vi mistet jobber. Det merket vi særlig første år av oljenedturen. Utfordringen med vår teknologi er at selskapene strengt tatt ikke trenger den for å operere. Den brukes for å forbedre operasjonene på riggene. Markedet må dermed lages for denne teknologien, sier Håkon Skjelvik, direktør for teknologiselskapet Tomax til Sysla Offshore.

Fakta

TOMAX

  • Har utviklet AST- teknologien (Anti Stick-slip Technology) som brukes for å få bort vibrasjonene nede i brønnen, øke boretempoet og forlenge levetiden for borekronen.
  • Hovedkontor på Forus i Stavanger. I tillegg har selskapet kontor i Bergen, Aberdeen, USA, Sør-Afrika, og Midtøsten.
  • 15 ansatte i Norge, 12 i utlandet.

Selskapet har sitt hovedkontor på Forus, et steinkast unna Statoil.

– Med vår teknologi tar man vekk vibrasjonene nede i brønnen, øker boretempoet og forlenger levetiden for borekronen.

Samme prinsipp som antispinn
Selskapet ble etablert i 2005 og fikk kommersialisert teknologien to år senere. Siden den gang har de vokst betydelig. Tomax har vunnet flere internasjonale priser for sine innovative produkter og sitt entreprenørskap.

Lav borehastighet gir økte kostnader og redusert produktivitet for operatørene.Høyere boretempo har lenge stått høyt på ønskelisten til myndighetene og oljeselskapene på norsk sokkel.

Idéen til Tomax er enkel og baserer seg på samme prinsipp som hindrer hjulspinn og skrens i avanserte personbiler: Selskapets Anti Stick-slip Technology (AST) styrer, ved fjæring og justering av moment, kraften som tilføres borekronen nede i hullet slik at den borer stabilt, uavhengig av hva som påtreffes.

Bruker penger for å spare
– I 2014/2015 var fokuset til oljeselskapene å kutte kostnader på alt som ikke var absolutt nødvendig. Det endret seg etter et år med kostnadskutt. Nå handler det om å bruke penger på effektivitetsforbedringer for å spare penger, sier Skjelvik.

I starten av 2016 begynte det å snu for Tomax, og fremtidsutsiktene er lyse.

– Per i dag ser vi en forsiktig oppgang. I USA har det vært boom det siste halvåret, og vi opplever svært god etterspørsel der.

2016-tallene er ikke klare enda, men omsetningen ser ut til å gå svakt opp fra 2015 da den var rundt 84 millioner. For konsernet ble driftsresultatet cirka minus fem millioner i 2015.

– Resultatet ble styrket i fjor, så vi er på rett vei, sier Skjelvik.

Skjermbilde 2017-02-20 kl. 11.13.55