Fire rigger på tokt i Barentshavet. Se oppdatert letekart for hele sokkelen!

Barentshavet
Statoil er midt i en omfattende letekampanje i nord. Med Skrugard/Havis klarte selskapet å knekke en kode. Nå skal det “samles informasjon og bygges kompetanse”.

Totalt planlegger Statoil å bore ni letebrønner her i løpet av 2013-2014. Det skal bores fire brønner i området rundt Skrugard og Havis – Nunatak, Skavl, Iskrystall og Kramsnø (lisens 532 og 608). Den første, Nunatak, endte med et ikke-kommersielt gassfunn. Og nå er West Hercules i gang på Iskrystall-prospektet.

Det planlegges også to brønner i Hammerfest-bassenget – Ensis (393B), Askepott (448). I tillegg skal selskapet bore to brønner, Apollo og Atlantis, pluss en avgrensning i det såkalte Hoop-området neste sommer. Dette blir de nordligste brønnene som noensinne er boret på norsk sokkel.

Men Statoil er ikke alene om å rigge seg til i Barentshavet. I øyeblikket er det ytterligere tre rigger i aktivitet i vårt nordligste havområde. Leiv Eiriksson avgrenser Norvarg-funnet for Total, Transocean Arctic borer Lundins Gotha-prospekt og Scarabeo 8 borer Bønna for Eni.

I tillegg skal også Repsol, OMV, Det norske og GDF Suez bore egenopererte letebrønner i området. Resultatene fra disse 15 brønnene vil bety mye for hva som skjer i Barentshavet de neste 10-15 årene.

Norskehavet
Shell er i gang med en letebrønn – Onyx Sør – som med gode resultater kan blåse nytt liv i selskapets Linnorm-utbygging, som i høst ble besluttet utsatt av økonomiske og tekniske årsaker. Rigg er Transocean Barents.

I tillegg har Statoil Transocean Leader og Songa Trym i gang med prospektene Smørbukk Nord og Klara, mens Transocean Winner borer Sverdrup for RWE Dea.

Nordsjøen Nord
Per i dag er det ingen leteaktivitet i området. Mye av spenningen det neste året er knyttet til avgrensningene av funnene Skarfjell (Wintershall) og Guarantiana (Total). Begge har potensial til å bli selvstendige utbygginger. I tillegg er det funnet opptil 400 millioner fat olje og 38 milliarder standard kubikkmeter gass som det forsatt ikke er planlagt utbygd i dette området. Det betyr at én vellykket brønn i området, kan være en døråpner for en større fellesutbygging.

GDF Suez skal også jakte ekstraressurser til sin Gjøa-plattform og bore Ra/Tigris og Kon-Tiki. Åpenbart inspirert av Thor Heyerdahl.

Tullow Oil, tidligere Spring, som de siste årene har sikret suksessen gjennom partneropererte brønner, tar også steget opp i operatørklassen og borer blant annet på Mantra-prospektet. Selskapet anslår et volum på 367 millioner fat oljeekvivalenter, mens partner Det norske tror på et sted mellom 35 og 750 millioner fat.

Nordsjøen Sør
Her er det Utsirahøyden for alle pengene. Med Johan Sverdrup og Edvard Grieg som ledestjerner, går Statoil og Lundin i bresjen for å melke området for alt det er verdt.

I øyeblikket avgrenser Ocean Vanguard på Sverdrup, mens Bredford Dolphin borer Biotitt-prospektet for Lundin og Maersk Giant Augunshaug for Det norske.

Ellers er det verdt å legge merke til at Centrica skal avgrense sitt Butch-funn lenger sør i Nordsjøen. Her kan det være duket for en ny selvstendig utbygging i britenes regi.

Grønn – funn
Rød – tørr eller ikke-kommersielt funn
Oransje – avgrensning
Blå – planlagt eller pågående