Det sier direktør for prosjektutvikling i Statoil, Torger Rød. Ifølge ham er dette ett av Statoils aller største modifikasjonsprosjekter.

Kontrakten Statoil har tildelt Kværner og Aker Solutions har en verdi på fem milliarder kroner.

– Vi skal oppgradere en plattform som vi leverte i 1997, og som har produsert i 20 år. Når den er tilbake etter oppgraderingen, skal den produsere i 20 år til, sier konsernsjef Jan Arve Haugan i Kværner til Sysla Offshore.

– Avgjørende

Fredag tok han og en rekke andre turen til Stord for å signere kontrakten og spise kake.

– Denne jobben er avgjørende for Kværner Stord. Det er en jobb som gir oss beskjeftigelse frem til 2020, sier Haugan.

Kværner inngikk en rammeavtale for oppgradering av plattformen i fjor, og Njord-plattformen ble slept inn til verftet på Stord i august.

Får selvtillit

Oppgraderingen av plattformen er en del av et prosjekt i Statoil kalt Njord Future, som skal forlenge levetiden ved Njord-feltet. Fredag ble det klart at Statoil har valgt å gå for en løsning med ombygging av Njordplattformen.

Det er Steinar Røgenes, direktør ved Kværner Stord svært glad for.

– Dette viser nok en gang at vi har gjort riktige grep. Vi har jobbet med kostnader, og er konkurransedyktige. Det gir selvtilliten tilbake, sier han.

Fartsblinde

Kværner Stord bygger boligplattform til Johan Sverdrup-feltet og skal sammenstille Aasta Hansteen-plattformen til sommeren. Det ser dermed lysere ut for selskapet enn det gjorde en stund.

Verken Røgenes eller Haugan tror Kværner ville vunnet Statoilkontrakten uten at de hadde tatt grep for å redusere kostnader.

Fakta

– Oljeserviceindustrien ble fartsblind fra 2004 til 2014. Da vi fikk tydelig beskjed i 2013, iverksatte vi mange små prosjekter for å redusere kostnader, i samarbeid med fagforeningene, sier Haugan.

Kontrakten utgjør rundt 3000 årsverk frem til plattformen skal være ferdig oppgradert i 2020.

300 i Bergen

Aker Solutions i Bergen skal stå for engineeringsarbeidet. Deres andel av kontrakten er verdt rundt en milliard kroner.

– Dette er en veldig viktig kontrakt for oss, som vil sysselsette 300 ansatte i Bergen, sier konsernsjef Luis Araujo.

Han har selv jobbet som subsea-ingeniør på Njord-feltet i sin tid.

– Plattformen ble designet av Aker Solutions for 25 år siden, vi kjenner den, og det er fint å se at vi kan utvide levetiden og bygge for fremtiden, sier Araujo.

Norske leveranser

Direktør for prosjektutvikling i Statoil, Torger Rød, er fornøyd med beslutningen om å forlenge levetiden til plattformen og dermed Njord-feltet.

– Njord har hatt en fantastisk reise. Den ble bygget på Stord, og skulle produsere i 12 år. Den har produsert utover det som opprinnelig var planlagt, sier Rød.

Veien hit har ikke vært smertefri (se faktaboks).

– Det ble oppdaget svakheter i 2013, som ble fikset i 2014. Vi har sett at Njord-feltet har potensial, og ønsket å ta plattformen til land og gjøre oppgraderinger, fortsetter Rød.

De ansatte feiret med kake. Foto: Camilla Aadland

De ansatte feiret med kake. Foto: Camilla Aadland

170 millioner fat olje er produsert fra Njord så langt, og planen er å produsere 170 millioner fat til.

– Dette er et godt eksempel på gjenbruk av eksisterende infrastruktur, som gir økt levetid for feltet og øker utvinningsvolumet, sier Rød.

Han trekker frem at 90 prosent av leveransene til prosjektet vil være norske, og at det vil gi ringvirkninger utover selve oppgraderingen. Ifølge ham er dette ett av Statoils aller største modifikasjonsprosjekter.

– Mer aktivitet

Olje- og energiminister Terje Søviknes er en av dem som gleder seg over beslutningen om å fortsette produksjonen på Njord.

– Njord Future bidrar til at vi får hentet ut mer ressurser, og knyttet mindre felt til Njord, som Bauge og forhåpentligvis Pil, sier han.

Bauge, som tidligere ble kalt Snilehorn, skal sende olje til Njord. Søviknes håper flere felt kan knyttes til.

– Dette kan gi mer interesse for å lete etter nye funn i området, sier han.

Steinar Røgenes, Luis Araujo, Terje Søviknes, Jan Arve Haugan og Torger Rød foran Njord-plattformen. Foto: Camilla Aadland

Steinar Røgenes, Luis Araujo, Terje Søviknes, Jan Arve Haugan og Torger Rød foran Njord-plattformen. Foto: Camilla Aadland