2017 blir nok et tøft år for Beerenberg, men konsernsjef Morten Walde har ingen planer om flere nedbemanninger.

Oljeservicebedriften Beerenberg hadde i 2016 en omsetning på 2,08 milliarder kroner. Det var en nedgang på knappe tolv prosent sammenlignet med 2015.

– 2016 var et vanskelig år for hele olje- og gassbransjen. Slik var det også for oss. Aktivitetsnivået falt med om lag 10 prosent, sier konsernsjef Morten Walde til Sysla.

Fakta

Beerenberg

  • Etablert i 1976
  • Leverer produkter og tjenester til oljenæringen, hovedsakelig innen ISO-fagene (isolasjon, stillas, overflate)
  • Hovedkontor på Kokstad i Bergen
  • 1300-1400 ansatte globalt

Driftsresultatet (EBITDA) ble 219,2 millioner kroner – en nedgang på 20 prosent fra 2015.

– Driftsmarginen i fjor var på linje med den i 2015. Det er vi tilfreds med i dagens marked, sier Walde.

Mistet kontrakt
På bunnlinjen ble det imidlertid røde tall. Resultatet før skatt ble minus 61,5 millioner kroner.

– Tapet skyldes at vi mistet en stor kontrakt, noe som førte til nedskrivning av goodwill. Det er en regnskapsteknisk størrelse og gir ingen effekt for kontantstrømmen, sier Walde.

I finansiell sammenheng er goodwill en immateriell verdi som blant har bakgrunn i et selskaps merkenavn og kundekrets.

– Hvordan ser det ut framover?

– 2017 blir også et tøft år. Vi ser noen positive signaler, men det tar tid fra prosjekter planlegges til de settes i gang. Vi tror aktivitetsnivået vil begynne å øke i 2018 og 2019, sier Walde.

Mange må gå
Den vanskelige situasjonen i oljebransjen har ført til flere tøffe runder med nedbemanninger i Beerenberg. I september varslet selskapet at 250 måtte gå, og allerede i oktober ble det klart at nye 250 ville miste jobben da selskapet ikke fikk fornyet en avtale på Ekofisk-feltet.

I januar i år ble det sendt ut oppsigelsesvarsel til de som rammes av den siste nedbemanningen.

– Nedbemanningen skal fullføres i løpet av året.

Beerenberg har i dag mellom 1300 og 1400 ansatte på verdensbasis. Ifølge Walde har bedriften ingen planer om ytterligere kutt utover de 250 som ble kjent i oktober.

– Vi har ikke planlagt flere nedbemanninger. Hva som skjer på sikt, er det vanskelig å si noe om, men vår ambisjon er å skape vekst. Jeg tror på økt aktivitet, sier konsernsjefen.

Jubileum
For å klare det har Beerenberg, som mange andre oljebedrifter, begynt å se mot nye markeder.

– Det er naturlig og nødvendig slik situasjonen er. Vi har konkrete følere ute, men det er litt tidlig å gå ut med hvilke markeder vi sikter oss inn på, sier Walde.

Beerenberg markerer i år 40-årsjubileum. Konsernsjefen erkjenner at de helst skulle feiret uten å kutte jobber.

– Det er tungt å nedbemanne. Samtidig vet vi at dette er en syklisk bransje, der det går fort opp og ned. Det er viktig å ha fokus på de som blir igjen i selskapet. Vi kommer til å markere jubileet, sier Walde.

I januar ble det kjent at Beerenberg er nominert til den europeiske prisen «The Business of the Year Award», som følge av selskapets arbeid med etikk og innovasjon.

– Det er en hyggelig anerkjennelse av vårt arbeid. Samtidig lener vi oss ikke tilbake som følge av en slik nominasjon. Vi er ikke i mål og fortsetter arbeidet med disse spørsmålene, sier Walde.

Skjermbilde 2017-02-03 kl. 06.27.27