Mark Bokenfohr og Olof Nilsson i WiSub, med oppfinnelsen Torden. Foto: WiSub

Akkurat da de hadde fått sving på bedriften, kollapset oljemarkedet

Nå henter bergensfirmaet WiSub hjem nok en internasjonal pris.

Alt har ikke gått på skinner for selskapet WiSub siden oppstarten i 2011. Administrerende direktør Mark Bokenfohr og de fire andre ansatte i Bergen hadde nettopp fått virkelig sving på ting, da oljemarkedet kollapset.

Med det stod utfordringene i stedet i kø for selskapet som har spesialisert seg på trådløs overføring av høyhastighetsdata via mikrobølger under vann.

– Det har vært en voldsom nedtur. Vi lanserte et produkt ingen hadde sett tidligere, men folk oppdaget at det ville spare dem både tid og penger. Etterspørselen økte, og spørsmålene etter større kapasitet kom også. Alle piler pekte oppover, og vi hadde blant annet en langsiktig avtale som ville sikret oss inntekter i hundremillionersklassen. Men på slutten av 2014 kollapset markedet og etterspørselen, og med det kundens salg, og igjen vårt salg mot dem, forteller Bokenfohr.

Prisvinnere i nedgangstider
Nedturer til tross, subsea-selskapet har klart å holdet hodet over vannet, og mottok blant annet Bergen kommunes etablererpris i 2015.

Gleden var heller ikke mindre, da WiSub i forrige uke fikk nyheten om at de for andre gang er tildelt «Spotlight on New Technologies Award». Prisen vil bli delt ut under verdens største oljemesse, OTC, i Houston i mai.

Denne gang er det oppfinnelsen Torden som får oppmerksomhet internasjonalt. Kontakten, som er inspirert av elbilindustrien, gjør det mulig å sende både elektrisitet og data trådløst under vann. Med en kapasitet på opptil 1000 watt ved 24 volts spenning, er grensen tjuedoblet siden modellen Maelstrom, som hadde en øvre grense på 50 watt.

– Dette krevde en komplett redesign, fordi de fysiske endringene gjorde at vi ikke bare kunne oppskalere størrelsen. At vi vinner slike priser, viser verden at selv om vi er et lite selskap, så gjør vi oppdagelser som løser store utfordringer i bransjen, sier Bokenfohr, og legger til at erfaringene fra de vant samme pris for nettopp Maelstrom i 2015, gjorde inntrykk.

– Vi var nok ikke forberedt på hva prisen betydde forrige gang vi fikk den. Vi var bare to personer på standen vår, og rakk ikke en gang å gå på do fordi så mange ville prate med oss. Det var utrolig motiverende. Prisen lever opp til navnet sitt – det føles virkelig som om man havner under en lyskaster, og det ser vi frem til å oppleve igjen i mai.

Lysere i 2017
2017 har i tillegg til den høythengende innovasjonsprisen også bydd på lysere utsikter innen salg for WiSub.

Selv om den administrerende direktøren ikke slipper jubelen løs for fullt, merker selskapet langt flere henvendelser enn i fjor, også fra andre aktører enn oljesektoren.

– Både oppdrettsbransjen og havenergisektoren har vært i kontakt med oss. Det gjør oss optimistiske, selv om vi fremdeles må lene oss på olje- og gassektoren som hovedinntekt, og tidene ikke er som de var der. Selskapet vårt har fortsatt ikke gjeld, og flere samarbeidspartnere har nå signert kontrakter. Så vi merker at markedet er i ferd med å snu og stabilisere seg på et bedre nivå igjen, forteller Bokenfohr