–  De som tror de er i mål, har et jævlig stort problem.

Ordene kommer fra konsernsjef i Øglænd System og styreleder i Norsk Industri i Rogaland, Geir Austigard. Aftenbladet treffer ham i lokalene til Øglænd System i Rogaland.

Fremoverlent

I fabrikken er det ikke mye håndarbeid å spore, teknologien har tatt over. Stålet bearbeides raskt gjennom automatiserte maskiner, mens de ansatte passer på og fungerer som operatører.

Statoil-leverandøren er fremoverlente, globalt orienterte og sultne teknologisk, slik leverandører bør være, ifølge sjefen sjøl.

– Hvis noen leverandører kommer til meg og sier at de er ferdigutviklede teknologisk, og at de ikke kan jobbe smartere, så tenker jeg at de er døde om få år, sier Austigard.

Tøffe kostnadskutt

Det gjelder for så vidt også Statoil – hele næringen må se seg om og tenke på hvordan de kan drive mer effektivt og smart sammen, mener konsernsjefen.

Samtidig som at Statoil har oppnådd sine effektiviseringsmål og har de laveste kostnadene på norsk sokkel på ti år, signaliserer selskapet at de vil fortsette å kutte. Det setter mange beinmagre leverandører i en vanskelig situasjon – for vanskelig for enkelte, mener Austigard.

– Statoil kan ikke skjære alle over en kam. Noen kan presses mer, mens noen ikke har mer å gå på innenfor dagens teknologi. Det er viktig at Statoil som innkjøpere åpner opp for å jobbe frem smartere løsninger sammen med leverandørene – det kan gi spennende muligheter.

Styrelederen i Norsk Industri i Rogaland mener leverandører som blir rammet av Statoils effektivisering, ikke nødvendigvis må kutte i lønn eller ansatte.

– Kuttene må være teknologidrevet. Vi kan ikke kutte på de samme områdene gang etter gang. De fleste bedrifter har knapt flere kulepenner og ansatte å kutte, sier Austigard.

Les hele artikkelen på Aftenbladet.no.