– Vi ser at det kommer mer jobb å gi anbud på, og det øker på, både på norsk og britisk sokkel. Mot slutten av året vil jeg tro at vi har to til tre rigger til i arbeid. Og da må vi jo ansette, sier Arild Berntsen i LO-forbundet Indsutri Energi til Aftenbladet.

En rigg sysselsetter mellom 160 til 180 personer, i tillegg til et titalls ansatte på land. Klubbnestleder Kenneth Drageide nikker på nabopulten.

– Vi var blant de første som merket nedgangen. Nå håper vi at vi skal være de første opp igjen, sier han.

Brutalt fall

Nå er de rundt 400, offshore og på land, igjen i North Atlantic. Rundt 1000 har altså sluttet, inkludert konsulenter. Hvis noen trenger et bilde på hvordan oljenedturen ser ut, kan aksjekursen til riggselskapet brukes: 9. juni 2014 kostet en aksje i North Atlantic 113,9 dollar på New York-børsen. 10 dager senere stoppet oljeprisen på 115,19 dollar og begynte å falle.

Mens oljeprisen har klatret litt opp igjen, og nå ser ut til foreløpig å ha stabilisert seg over 50 dollar, har fallet for North Atlantic vært brutalt. Nå ligger aksjekursen rett i overkant av 1 dollar.

Vil tilbake

På klubbkontoret ser situasjonen likevel altså lysere ut enn for et år tilbake.

– Vi har moderne rigger, som står klare for å begynne å jobbe igjen. Vi har tro på at bunnen er nådd og at situasjonen er i ferd med å snu. De som har sluttet, har to års rett på å få tilbake jobben. Nå kan det være håp, sier klubbleder Berntsen.

– Vil de komme tilbake?

– De fleste vil nok det. Men noen er nok blitt skeptiske. De har fått seg fast jobb på land og vil nok tenke seg om før de går tilbake til en usikker bransje.

Les hele saken på aftenbladet.no (abo.).