KV Bergen ble oppringt klokken 05:00 onsdag morgen, vedrørende fartøyet Vikingfjord, som hadde maskinstopp i Nordsjøen.

Kystvaktskipet, som er ett av tre i Barentshavklassen, var da cirka 50 nautiske mil sør av Vikingfjord, som eies og driftes som vaktbåt i Nordsjøen av Myklebusthaug Management.

Voik2

Foto: KV Bergen

– Vi satte da beste fart mot havaristen. Været var på det tidspunktet sydvest sterk kuling men økende, med til dels mye sjø. KV Bergen var fremme ved havaristen ca. klokken 09:00, sier skipssjefen om bord, kapteinløytnant Ståle Vorland.

– Slepet røk

Da hadde stand-by fartøyet Ocean Response kommet frem til området og fått overført slep til den 43 år gamle båten, som tidligere seilte under navnet Hekkingen for Kystverket, før den ble solgt i 2014.

– Dette slepet røk etter kort tid og været økte til sydvest storm opp i 30 meter per sekund i kastene med mye sjø, sier Vorland.

KV Bergen hadde rigget klart slepet og var klar til å sette den over til havaristen ved ankomst.

Foto: K/V Bergen

KV Bergen har en toppfart på 20 knop, og en besetning på 23 eller flere. Foto: KV Bergen

– Vi hadde to oppløp der vi fikk overført slepet. Første gangen røk forhaleren, da mannskapet på Vikingfjord tok haneføttene gjennom et gatt som var for lite.

– Mye sjø og vind

Etter litt justeringer av haneføttene fikk kystvaktmannskapet det til på det andre forsøket. Slepet var fast om bord i Vikingfjord cirka klokken 11:40.

KV Bergen startet da slep mot Marstein fyr.

– Vi går nå med sakte fart da det er mye vind og sjø i området. Bølgehøyden er nå på ca. 6-8 meter, sier Vorland torsdag morgen.

Klokken 10 er KV Bergen fortøyd ved Haakonsvern, mens Vikingfjord slepes sørover i Korsfjorden av slepebåten Sjøbas.

Skjermdump: Marinetraffic.com. Klikk for å følge skipet på deres nettsider (ekstern side).

Skjermdump: Marinetraffic.com. Klikk for å følge skipet på deres nettsider (ekstern side).

Foto: KV Bergen

Foto: KV Bergen