– Det handler ikke om opplag eller ikke, men mest om arbeidsplasser. Hver gang du tar en båt i opplag, mister 30 mann jobbene sine. Vi prøver å ta det lengst mulig før vi går i opplag, sier konsernsjef Mons Aase i DOF.

Han var i går på Sysla Live, som handlet om rigg og rederi fra opplag til oppdrag.

Arbeidsplasser

Som opplagsregisteret til Sysla Maritime viser, er 156 skip nå lagt til kai i påvente av arbeid. Men DOF er nesten fraværende på listen.

– Vi har kanskje tre båter i opplag nå. Vi prøver å unngå det, og så langt har det gått ganske greit,  sier Aase.

På kontrakter

Rederiet har ett plattformforsyningsskip (PSV) og ett ankerhåndteringsskip i spotmarkedet. Resten av de rundt 70 skipene er på kontrakter.

– Hva som skjer neste år, er for tidlig å si. Utgangspunktet er at alle skal være i drift. Det er det vi jobber for, men om vi klarer det, er umulig å si, sier Aase.

Han sier det også er en debatt om hva en båt er verdt etter år i opplag.

– Det er mange som gir beskjed om at de ikke vil ta båter som har vært i opplag lenge.

Kjøpte seg opp

Dessuten har DOF en annen grunn til å unngå bøyene.

– Vi holder til på Austevoll, og når Helge Møgster ser på båtene som ligger der, er det ikke god stemning. Vi går en ekstra mil for å unngå det, sier Aase litt spøkefullt.

Møgster er hovedaksjonær i DOF, men har nå under halvparten av aksjene etter en restrukturering i sommer. Her kjøpte også Aase selv aksjer for 14 millioner kroner.

– Hvor tror du DOF er om fem år?

– Enten er aksjene null verdt, eller hvis det snur, har de økt med 4-5-gangen. Jeg er ikke i tvil om at DOF er i live om fem år. Selskapet vil bestå, det store spørsmålet er hvem som eier det.

Snur ikke ennå

Aase ser en lysning i markedet nå, men tror ikke på noen snarlig opptur.

– Jeg føler kanskje at den verste akuttfasen er bak oss, at det noen steder er litt mer aktivitet på tilbudssiden, som gjør at vi vil se et snev av økt aktivitet fremover. Men det betyr ikke at markedet snur ratemessig på lenge. Jeg tror 2017 blir det verste året vi har sett så langt, sier han.

Det synet deler han med flere av dem som var på scenen på Sysla Live.

– Vi møter et 2017 som er verre enn 2016. Det er vi forberedt på. Derfor  har vi vært opptatt av å ha alle riggene i arbeid, sa konsernsjef Simen Lieungh i Odfjell Drilling.

Songa-sjef Bjørnar Iversen er enig.

– Jeg tror det blir tøffere før det blir bedre. 2017 blir mye verre enn 2016, sa han.

Gerhard Flaaten intervjuer Mons Aase. Foto: Camilla Aadland.

Gerhard Flaaten intervjuer Mons Aase. Foto: Camilla Aadland.