Fartøyene til Grieg Star er på alle de syv hav, men for andre nasjonaliteter kan det enkelte ganger være en utfordring å uttale enkelte av skipsnavnene.

– Prøv å si Kvarven på engelsk. Det er ikke lett, sier driftsdirektør Eli K. Vassenden i bergensrederiet Grieg Star.

– Til vårt filippinske mannskap sier vi istedet at de skal uttale det på sitt lokale språk. Da blir det faktisk godt norsk. Innimellom er det lettere enn man tror.

Hun var selv gudmor for Star Kvarven da det ble levert for seks år siden.

“Glip og Glan”

I andre områder er det andre lyder som skaper utfordringer når skipene ankommer havn.

– I Japan har skipsnavn som Grip og Gran sine utfordringer med uttalen de har på r.

Alle skipsnavnene i bergensrederiets flåte begynner med betegnelsen “Star”. Det gjenspeiler den kommersielle delen av rederiets navn.

– Et av våre tidlige skip var Star Billabong, med navn som gjenspeiler rederiets historie i Australia på 60-tallet. Sangen “Waltzing Matilda” er nærmest som nasjonalsang å regne i Australia, og den referer til “a billabong”, som betyr kilde eller oppkomme. Det er en god symbolikk.

Områder og byer

Siden har navnene på de spesialiserte tørrlasskipene dreid seg mer mot navn på områder og byer.

Rederiet har rundt 29 skip i Open Hatch-flåten. Disse skipene er avanserte tørrlastskip med kraner, spesielt designet for frakte skogsprodukter, stykkgods og prosjektlaster.

Vassenden forteller at fra midten av åttitallet har norske stedsnavn i stor grad dominert navnevalget, med noen variasjoner innimellom.

I tillegg har rederiet fire konvensjonelle bulkskip. De har fått navn etter greske gudinner.

Navnekonkurranse

– Det er eierne som velger navnet, men siden 2000-tallet har vi hatt navnekonkurranse. Her kan alle i Grieg Star delta, enten de jobber på sjø eller land.

Navnekonkurransene har skapt et stort engasjement, og under siste konkurranse fikk hver ansatt komme med maksimalt tre forslag hver.

– Den som vinner blir invitert til å delta på dåpen, så det er populært å foreslå navn.

Selv om Vassenden er gudmor for Star Kvarven, er det likevel et annet skipsnavn hun verdsetter spesielt.

– Siden jeg bor i Lysefjorden, synes jeg det er ekstra stas at vi har et skip som heter Star Lysefjord. Enkelte påpeker at det finnes to fjorder med det navnet. Men i mitt hodet er det bare én som er relevant. Den andre er i Rogaland, ler Vassenden.