Tidligere torsdag sa en talsmann for myndighetene at piratene har åpnet ild mot marinestyrker fra den delvis autonome staten Puntland nordøst i landet.

Sent samme kveld sa Ahmed Mohamed i de somaliske sikkerhetsstyrkene til nyhetsbyrået AP at piratene har forlatt skipet. Skipet, som seiler under komorisk flagg, har nå satt kurs for havnen i Bossaso, ifølge Mohamed.

Han forteller at skipet ble frigitt etter forhandlinger i regi av lokale eldre og tjenestemenn.

Trefningen oppsto tidligere torsdag ved nordøstspissen av Somalia da en båt som skulle kjøre forsterkninger ut til tankeren, ble beskutt av marinen.

EU-styrken som bekjemper piratvirksomhet, har vært i kontakt med skipets kaptein som bekreftet at væpnede menn var om bord på skipet Aris 13. Gisseltakerne skal ikke ha gått ut med noen løsepengesum.

Kapringen mandag var den første av et større handelsfartøy utenfor den somaliske kysten siden 2012.

NATO avsluttet sitt antipiratoppdrag i desember, til tross for at FN i oktober advarte om at situasjonen er skjør og at somaliske pirater både har til hensikt, og mulighet til, å gjenoppta sin virksomhet.

Angrepet kom overraskende på shippingmiljøet siden mange pirater i Somalia har lagt den kriminelle virksomheten sin på hylla og i stedet valgt fiskeryrket etter det internasjonale fremstøtet for å få bukt med sjørøveriet.