Fundamentene til de 67 vindturbinene i havvindparken Dudgeon utenfor kysten av England ble satt på plass i fjor. Forrige helg kom den første turbinen på plass.

– Det gikk veldig bra. Vi har hatt noen dager med værventing nå, og så snart forholdene tillater det, skal vi i gang med videre installasjonsarbeid, sier Elin Isaksen, pressetalskvinne i Statoil til Sysla.

Kobles opp etter hvert

Havvindparken vil få en kapasitet på 402 MW og en forventet årsproduksjon på 1,7 TWh årlig. Den skal dermed kunne dekke elektrisitetsbehovet til over 400 000 husstander. Planen er at hele parken skal produsere strøm mot slutten av året.

– Vi kobler turbinene opp på nett etter hvert, sier Isaksen.

Turbinen som nå er på plass skal etter planen levere strøm i løpet av dette kvartalet.

Ny havn

Installasjonen av turbinene gjøres med med fartøyet Sea Challenger fra A2Sea. Fartøyet drar ut fra den splitter nye havnen i Hull med en og en turbin om gangen.

– Det er kjempespennende å være i gang. Vi er glade for at alt går etter planen, sier Isaksen.

Da skipet dro ut 2. januar var det aller første utreise fra havnen, som tidligere var en fiskehavn. Den har nå blitt oppgradert for å kunne være forsyningshavn for havvind-industrien. Siemens har bygget en ny turbinblad-fabrikk like ved.

Fire om gangen

Sea Challenger hadde med seg 12 turbinblader, hvert av dem 75 meter lange. Vindtårnene (nacellene) er stor nok til å huse to London-busser, og hver av turbinene kan gi energi til 6000 britiske husstander, ifølge Isaksen.

I juni var halvparten av fundamentene på plass. Arbeidet med å få fundamentene i sjøen tok til sammen 2000 fartøy-døgn, og samme antall er forventet i år, ifølge prosjektets hjemmeside.

– Vi får med fire turbiner per båt, og det kan ta fra 12 til 24 timer å installere en turbin, sier Isaksen.

Installasjonen av turbiner vil fortsette frem til høsten.

I nærheten av hverandre

Statoil, som er operatør, eier vindparken sammen med Statkraft og Masdar. Den samlede investeringskostnaden er på 1,5 milliarder pund.

Illustrasjon: Statoil

Illustrasjon: Statoil

Dudgeon bygges nær Statoils andre havvindpark, Sheringham Shoal, på østkysten av Storbritannia.

– Vi drar nytte av erfaringer derfra når vi nå jobber med Dudgeon, har Isaksen tidligere sagt til Sysla.

Statoil vurderer nå om de skal bygge ut en havvindpark utenfor New York, etter at de like før jul vant en budrunde om en havvindlisens der.