For første gang skal de de roterende seilene installeres på et tankskip.

I løpet av første halvår 2018 skal de 30 meter høye seilene, med en diameter på 5 meter, være på plass om bord på Maersk-skipet.

Deretter vil testingen pågå gjennom 2019.

– En av få

Med Norsepower Rotor Sails skal drivstofforbruket reduseres med mellom 7 og 10 prosent, ifølge en pressemelding fra de involverte partene.

Prosjektet finansieres av Storbritannias Energy Technologies Institute (ETI), med bidrag fra Maersk Tankers og Norsepower. Shell skal fungere som prosjektkoordinator.

Andrew Scott hos ETI sier i pressemeldingen at muligheten for drivstoffreduksjon er betydelig, spesielt på tank- og tørrbulkskip.

– Det er en av få drivstoffbesparende teknologier som kan gi et tosifret antall prosent i besparelse.

Magnus-effekten

Norsepower Rotor Sails er en modernisert utgave av Flettner-rotoren – en roterende sylinder som benytter seg av Magnus-effekten for å drive skipet fremover.

Ifølge Wikipedia er det denne effekten som gjør at en ball med rotasjon forandrer retning bort fra sin normale ballistiske bane:

“Magnuseffekt er en kraft på et roterende objekt med fart gjennom luft, gass eller væske. Kraften er rettet vinkelrett på fartsretningen. Effekten baserer seg på Bernoullis prinsipp som sier at trykket reduseres i en gass som passerer forbi en flate. Den siden av ballen som beveger seg framover i fartsretningen får større fart mellom gassen og overflaten av ballen og dermed lavere trykk som trekker ballen mot den siden”

Denne videoen forklarer fenomenet:

Også i Norge testes metoder for å nyttegjøre seg av vinden til å gi fremdrift på store skip. Terje Lades vindskip har et skrog formet etter samme prinsipp som en flyvinge, som gjør at luften passerer raskere på den ene siden av skroget enn den andre.

Det skaper et sug som trekker skipet fremover (les mer her).

Lade

Illustrasjon: Lade as

Invester i dine ansatte: For under fem kroner per dag kan du og dine kollegaer få full oversikt på de viktigste bransjene i Norge. Send oss en epost for tilbud på bedriftsabonnement. Hvis du vil prøve Sysla i en måned for 1 krone, klikk her