Lusesituasjonen i Senja-området har vært utfordrende denne sommeren, og området står med få valg når lakselusa angriper.

Det er ingen faste installasjoner for mekanisk avlusning, men både SalMar og Nordlaks har investert i Hydrolicer og Optilicer som snart skal være på plass.

Dette er to måter å fjerne lakselus på uten bruk av kjemikalier.

SalMars Hydrolicer (SLC-01) nærmer seg lokaliteten, men i morgentimene i dag grunnstøtte den utenfor Dyrøya i Troms, skriver iLaks. 

Dette bekrefter Karl Jan Rørnes som operer redningsskøyta Dagfinn Paust. Han er på stedet og har bistått med å få et overblikk over eventuelle skader.

Begrenset skadeomfang
Skadeomfanget skal heldigvis ikke være alvorlig.

– Vi har hatt dykkere på plassen, og ut fra de undersøkelsene ser det ut som om skadeomfanget er begrenset. Det er noen skader på båten, men vi regner med at det ikke er av betydning og de har kommet unna med en bulk i baugen, forteller Rørnes.

Han sier at de nå venter vi på at det skal flø, slik at de får dratt båt og lekter av grunnen.

Tjener godt på avlusningssystem

Avlusningslektere og servicebåter sørget for millionfangst for Vaagland Båtbyggeri i første halvår. Det er dette selskapet som har bygget lekteren for SalMar.

Vaagland etablerte i januar datterselskapet Vamar, som har spesialisert seg på SLC-lektere med Hydrolicer avlusningssystem.
Den første lekteren er allerede utleid og i drift hos SalMar. Nummer to er SLC-01 som har gått på grunn, mens den tredje skal være klar for utleie til Hydro Fish Care i mars 2017.

SalMar har ikke svart på iLaks sine henvendelser i saken.

Flere i bedriften som leser Sysla Maritime? Alle som leser mer enn et par saker i uken vil snart måtte betale for tilgang til innholdet vårt. Hvis du ønsker et gunstig tilbud på bedriftsabonnement på Sysla så send oss en epost.