Nedturen i rigg startet i 2014 da bremsene hos oljeselskapene ble trykket inn. Men på det tidspunktet hadde tross alt riggeierne løpende kontrakter, med gode dagrater, som strakk seg minst et år frem i tid.

Da kalenderen viste 2016 var allerede en rekke rigger gått av kontrakt, men utover året ble det blodig.

Halvparten av flåten er i opplag og mer kommer inn.

Både i antall kontrakter og brønn per avtale som ble inngått i år, er nedslående. Totalt er det inngått kontrakter for rett over 650 dager.

Her er oversikten:

Transocean Arctic startet 2016, slik den avslutte 2015 – med å sikre seg nye avtaler. Med inngåelsene på tampen av 2015 og ved oppstarten av 2016, er riggen sikret arbeid til sommeren neste år.

Les mer: Denne riggen har sikret seg kontrakter for seks brønner

Leiv Eiriksson vant den heftige budrunden om en kontrakt med Lundin. I februar kunne vi fortelle at riggen var tildelt kontrakten til svært lave 155.000 dollar dagen.

Til sammenlikning hadde riggen da en avtale på 545.000 dollar dagen. Kontrakten gjaldt tre brønner, med opsjoner på kjøpet. Senere på året ble det også utløst en slik opsjon.

Les mer: – Leiv Eiriksson vinner Lundin-kontrakt

Nå er det bekreftet – Leiv Eiriksson skal bore for Lundin

Sikret seg rigg på billigsalg – nå girer Lundin opp i nord

Transocean Spitsbergen dro ut fra Norge for å sikre seg jobb, men i sommer landet riggselskapet også en liten jobb for Repsol i Norge. Riggen skal bore en brønn mot slutten av 1. kvartal/starten av 2. kvartal.

Les mer: Spitsbergen sikrer kontrakt med Repsol i Norge

Scarabeo 8 er en annen rigg som sikret seg mer arbeid i 2016. I juni ble det kjent at riggen fikk forlenget sin avtale med Eni Norge. Riggen er dermed sikret jobb til neste høst.

Les mer: Endelig – en rigg som får mer jobb

Island Innovator seilte rett fra kontrakt med Lundin og til varmt opplag/klassing på Hanøytangen. Mens riggen lå der kjempet man om nye oppdag for enheten.

Se konsernsjefen i Island Drilling Company snakke om presset på dagrater i denne snutten fra Sysla Live.

Selskapet lykkes i desember og fikk fornyet tillit fra Lundin, som skal bore en avgrensningsbrønn på Edvard Grieg.

Les mer: Nå har Island Innovator fått ny kontrakt

Deepsea Bergen ble den siste riggen som sikret seg ny avtale. Riggen går på kontrakt med Statoil til neste sommer og skal rett over på å bor én brønn for Faroe Petroleum.

Se også hva konsernsjefen i Odfjell Drilling sa om riggens muligheter under Sysla Live.