På nyåret kom meldingen om at DeepOcean skulle legge ned Trondheim-kontoret sitt. 13 ingeniører risikerte å stå uten jobb.

Da gikk de ansatte sammen og startet opp et nytt selskap.

Enios AS ble stiftet i april år som et selvstendig ingeniørselskap, og begynte driften for rundt tre uker siden.

– Av de 13 ingeniørene DeepOcean hadde i Trondheim, valgte 11 av oss å gå sammen for å beholde jobbene våre og ta vare på det gode miljøet som allerede fantes. Én valgte å flytte over til DeepOceans kontor i Haugesund, og én gikk over til en helt annen jobb, sier Lars Martin Mehl Thuestad.

Han er daglig leder i det nyoppstartede ingeniørselskapet, der fagfeltet er operasjonell engineering i havrommet. Det inkluderer olje, gass, vindkraft, oppdrettsnæring og flytende tunnel- og brokonstruksjoner.

Sikret rammeavtale
– Ledelsen i DeepOcean kom til oss og sa at de ønsket at vi skulle fortsette i selskapet, men at vi måtte flytte til Haugesund hvor hovedkontoret ligger. Det var ikke interessant, da arbeidsmarkedet ikke er bra i Haugesund for tiden. Vi har alle «bedre halvdeler» som også måtte ha funnet seg ny jobb. Alternativet ble å starte et nytt selskap, og DeepOcean leier oss inn ved behov. Til nå er de vår eneste kunde, men det er bare få uker siden vi gikk i gang, sier Thuestad.

Enios har nå en rammeavtale med DeepOcean ut 2017. Thuestad understreker at de 11 ingeniørene hadde satset også uten denne avtalen.

– Vi er selvsagt glade for avtalen med DeepOcean, som sikrer oppstarten av det nye selskapet.

Oppdrettsnæringen
Ingeniørene utfører de samme oppgavene som tidligere, og kontoret er delt i to. Halvparten av de ansatte jobber med analyser, fleksible produkter og installasjon av risere, mens andre halvparten sitter med operasjonsplanlegging, prosedyrer og planer.

Nå blir den store utfordringen å skaffe flere kunder og oppdrag. Ifølge Thuestad, har flere selskaper vist interesse.

– Vi har fått gode tilbakemeldinger på tjenestetilbudet vårt, og er nå i samtaler med eksempelvis oppdrettsnæringen i Trondheim. Vi har ikke møtt noen stengte dører hittil.

– For et selskap som oss, som ikke teller fartøysdøgn, er det viktig å ha så bred plattform som mulig. Tankemåten og kompetansen vi har er anvendbar i mange segment, sier Thuestad.

Gira folk som vil
– Hvordan skal dere jobbe for å skaffe oppdrag fremover?

– Det gjelder å ikke utelukke noe, ikke bare jobbe mot subsea-segmentet. Vi ser mot oppdrett, brokonstruksjoner, flytetuneller, og vindkraft. Jeg tror det å være et lite selskap kan være en fordel. Vi har ingen juridisk avdeling, ikke IT- eller HR-avdeling, og det sparer vi på.

Thuestad tror derimot ikke det blir enkelt fremover.

– En lett oppgave blir det ikke, men det er absolutt gjennomførbart. Vi har høy kompetanse, lang erfaring, og gira folk som vil dette. Når det er sagt har vi avskrevet mesteparten av sommerferien i år. Det blir mye jobb, sier han.

Det var Adressa som først omtalte saken.