Bergen havn torsdag. Foto: Sindre Kvam

De ekstreme værforholdene nærmer seg

På vestlandskysten har ekstremværet Vidar begynt å få konsekvenser. Det ventes ekstremt høy vannstand og høye bølger, og allerede er ferjene innstilt mellom Mortavika og Arsvågen på E39.

Det er Vestlandet sør for Stad som rammest hardest av uværet. Her venter Meteorologisk institutt at vannstanden vil bli 60-80 centimeter over normalen ved flo.

– Ekstremvarselet gjelder sør for Stad, men også områdene ved Oslofjorden vil få høy vannstand, sier Frode Hassel ved Meteorologisk institutt.

Ikke farlig

Uværet er ikke vurdert som farlig for dem som bor i de rammede områdene, ifølge Hassel.

– Det vil bli noe sterk vind, både ved kysten og ved fjelloverganger, men det er kun vannstanden som er annerledes enn normalt. De som har hus på naust eller i sjønære områder, må være på vakt. sier han.

Det er ventet at forholdene vil bedre seg etter klokken 11 torsdag.

Vil merkes i Bergen

Statistisk sett kommer slike verdier rundt hvert 20. år, og totalt vil det føre til at Bergen kan få en vannstand på opp mot 225 centimeter over nullnivået på sjøkart, ifølge NRK. I Stavanger kan samme verdi ende på over 174 centimeter. Rekorden for Bergen er 240 centimeter i 1990, for Stavanger lyder den på 182 centimeter i 1994.

– Her har det vært fullt kjør med å reddes det som reddes kan. Vi jobbet i dag morges med å berge utstyret vi har i boden på kaia, sier matros Sindre Kvam i Rødne Trafikk.

Ifølge meteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Vervarslinga på Vestlandet vil Bryggen i Bergen erfaringsmessig oversvømmes ved rundt 205 centimeters vannstand, skriverBergens Tidende.

– Det er samtidig ventet høye bølger ytterst på kysten. Bølgehøyde er beregnet til 6-8 meter, opplyser Meteorologisk institutt.

Vegvesenet melder at fergesambandet Mortavika – Arsvågen på E39 i Rogaland er innstilt torsdag morgen som følge av uvær.