– Skipet er nå i ferd med å få de originale fargene tilbake. Da båten seilte i Finland var den hvit og blå. Nå blir skipet hvitt og svart slik vi kjenner det fra gammelt, sier Kjell Fylkesnes, som sammen med Leif Trygve Nilsen er ansvarlig for å hente hjem veteranskipet, til Bergens Tidende.

Egenkapital og lån

De to driver hver sin business i henholdsvis Fylkesnes Bil AS og Stord Innkvartering AS.

Prisen for å hente «Sunnhordland» til Vestlandet er på ti millioner kroner. Selskapet som skal drive skipet har fått navnet HSD Sunnhordland AS.

– Vi har lagt inn et par millioner i egenkapital og lånt resten. Når skipet blankt og fint klapper til kai i hjemmehavnen Leirvik på Stord, vil det nok bli en solid markering. Her har vi ikke lagt noen detaljerte planer, men det blir nok litt festligheter, sier Fylkesnes.

– Teaken skal skinne

Skipet har vært i tørrdokk ved verftet i Tallinn i Estland. Der ble det konstatert at det var i så god forfatning at man kunne gå i gang med oppgraderingene i tråd med planen.

– Båten var i bra stand da vi overtok den, men vi har bestemt oss for at den skal oppgraderes før den kommer hjem igjen. Noen veteranbåter blir gjerne hentet hjem og blir liggende i påvente av oppussing. Det vi gjør er å foreta dette arbeidet mens skipet ligger på verftet. Teaken skal skinne når «Sunnhordland» igjen inntar Vestlandet, sier Fylkesnes.

Original utgave

Veteranskipet var i sin tid sertifisert for 660 passasjerer. Nå reduseres passasjertallet til 230.

– Da båten gikk i Finland hadde den 45 lugarer. Finnene hadde bygget ti ekstra lugarer på bakre bildekk. Nå kommer akterdekket tilbake i originalt utseende. For øvrig er røykesalongen helt fremme med plass til 56 passasjerer original. Det samme gjelder buffésalongen med plass til 48 og damesalongen med plass til 15, forteller Fylkesnes.

Levende museum

MS «Sunnhordland» gikk i sin tid i rute mellom Bergen og Sunnhordland.

– Når vi henter skipet hjem, så er det en gammel drøm som går i oppfyllelse. Båten skal bli et levende museum. Den skal fortelle kystens transporthistorie. Vennelag og ildsjeler vil være med på å holde skipet i drift. Den skal ligge minst mulig ved kai i Leivik.

Fylkesnes sier at mannskapet om bord er sikret via frivillige som har nødvendige sertifikater.

– Vi har kapteiner, styrmenn, maskinister og matroser som er klar til å gjøre en innsats. De første turene vil gå i Sunnhordland, men det blir nok ikke lenge til Bergen skal besøkes, sier Fylkesnes.