Rundt fire måneder etter at Stolt-Nielsen varslet milliardoppkjøp av kjemikalietankvirksomheten til bergensrederiet Jo Tankers, ble handelen i forrige uke godkjent av konkurransetilsynet.

Onsdag kom meldingen om at kjøpet er sluttført.

Stolt-Nielsen har punget ut med 575 millioner dollar, rundt fem milliarder norske kroner, for 13 kjemikalietankskip og 50 prosent eierandel i et fellesselskap med åtte nybygg.

Ifølge Jens F. Grüner-Hegge i Stolt-Nielsen blir det da naturlig å flytte kjemikalietankaktiviteten til Rotterdam. Det vil skje gradvis i løpet av det neste året.

Kan ta tid

Dermed bygges aktiviteten på bergenskontoret til Jo Tankers ned.

– Det er ikke 100 prosent bestemt hva som skjer med de ansatte hos Jo Tankers. Vi håper at en del blir med over til Stolt-Nielsen, men det er vel heller ingen hemmelighet at vi omsider vi samle all operasjon innen det eksisterende Stolt-Nielsen-systemet. Det er derfor ikke sannsynlig at alle kommer til å flytte med.

De ansatte i Bergen er ifølge Grüner-Hegge blitt regelmessig oppdatert. Det skal nå holdes nye møter for å diskutere planene videre.

– Når regner dere med at denne prosessen er ferdig?

– Det kommer til å ta tid, selv om målet er å få den endelige strukturen på plass så tidlig som mulig, slik at synergieffektene kan bli optimalisert.

Vemodig

Samme dag som kjemikalievirksomheten ble overtatt av Stolt-Nielsen, har det vært gjennomført allmøte med de berørte på bergenskontoret.

– Slike prosesser tar lang tid. Derfor tror jeg mange kjenner en grad av lettelse over at salget er gjennomført, og at man endelig er kommet i mål med noe vi visste skulle skje, sier administererende direktør Nils-Petter Sivertsen i Jo Tankers.

Han tror samtidig det er en vemodig dag for mange.

– Stolt-Nielsen har sagt at virksomheten i Bergen legges ned, så det vil forundre meg om det ikke er mange som er triste i dag. Jo Tankers har vært et godt selskap å jobbe i .

Kjemikalietankrederiet solgte virksomheten med skip og ansatte. Av landansatte inkluderer det 52 på kontoret i Bergen, i tillegg til de 18 i Manila, fem ansatte i Houston og fire i Singapore.

– Det er kun fem stykker igjen i det av selskapet som ikke er solgt. Jeg blir igjen her.

Beholder sjøfolkene

På fartøyene blir besetningen trolig den samme.

– Det er vår intensjon å beholde sjøfolkene, så sant de har lyst til å bli med over. Jo Tankers har et renomme for kvalitet, og det er mye grunnet sjøfolkene om bord på skipene.

– Er sammenslåingen  en gammel drøm som går i oppfyllelse?

– Vi har alltid søkt konsolidering i markedet, og når muligheten til å slå seg sammen med et kvalitetsrederi som Jo Tankers blir realisert, er det klart at vi er veldig tilfreds med det.

For Stolt-Nielsen er det ifølge Grüner-Hegge flere fordeler med oppkjøpet. Også for kjemikalietankmarkedet.

– Oppkjøpet sikrer vår flåtefornyelse, uten at vi må tilføre ytterligere tonnasje til et marked som allerede sliter med en betydelig ordrebok. Vi får utvidet servicetilbudet til våre kunder gjennom et utvidet nettverk og forbedret service på eksisterende handelsruter, og vi får dra fordel av den kunnskap Jo Tankers har bygget opp gjennom årene.