– Vi krever full konsekvensutredning av hele området utenfor Lofoten og Vesterålen. Vi er prinsipielt mot vern av områder, men Ap har gjennom sitt forslag ikke fredet disse områdene, sier nestleder i Industri Energi, Frode Alfheim til Aftenbladet.

– Nå sier de at de vil konsekvensutrede Nordland 6. Det som betyr noe nå, er at det faktisk blir åpnet.

Arbeiderpartiets programkomité kom på mandag fram til en mellomløsning i spørsmålet om vern eller ikke vern av Lofoten, Vesterålen og Senja:

– Et belte på 50 kilometer fra land gjøres til petroleumsfri sone. Også hele Vestfjorden unntas.

– Det åpnes for konsekvensutredning for havområdene sør for Lofoten, Nordland 6.

– Beslutningen om å konsekvensutrede Nordland 7 og Troms 2 utsettes til neste stortingsperiode.

Provosert

Forslaget har provosert alle, både fra høyresiden, venstresiden og miljøvernorganisasjonene.

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) sier til NTB at han er sikker på at mange opplever dette som et stort svik fra Arbeiderpartiet.

– Det siste Norge trenger er et Arbeiderparti som stenger døren for mer arbeid, mer aktivitet og mer velferd, sa Høyres Tina Bru.

SVs Kari Elisabeth Kaski sa til NRK at hun mener Aps forslag legger opp til en åpning av områdene utenfor Røst, et viktig gyteområde for skreien.

– Viktig avklaring

Men Frode Alfheim mener at forslaget fra Ap ikke nødvendigvis behøver å være negativt.

– Vi ser dette som et politisk håndverk som følger opp tidligere utspill fra Nordland Arbeiderparti. Dette er en løsning som ivaretar interessene til fiskerinæringen ved vern av de tradisjonelle gyteområdene til skreien, sier han.

Alfheim sier videre at, forutsatt at man får på på plass et stortingsflertall for dette forslaget, er dette en viktig avklaring for befolkningen i disse områdene.

– Får vi en konsekvensutredning av Nordland 6, er dette et steg framover. Både næringen og politikerne sentralt må tenke over at dette er en befolkning som tidligere har vært positiv til dette, sier Alfheim.

Snu diskusjonen

Det har slitt på tilliten i befolkningen i nord at forslag om åpning av disse områdene har blitt forhandlet bort i flere perioder, ifølge Alfheim, som selv er født og oppvokst på Helgelandskysten.

– Dette er en befolkning som tidligere har vært positiv til en konsekvensutredning. Jeg tror grunnen til at en del har snudd i spørsmålet om åpning er at de har ventet så lenge på noe som aldri har kommet. Men hvis sentrale politikere bestemmer seg for å åpne dette området, tror jeg det kommer til å snu litt på diskusjonen.

Alfheim legger til at dersom dette forslaget skulle gå gjennom, er det en forutsetning at oljeindustrien må stille opp med ringvirkninger lokalt.

– Det vil muligens snu denne diskusjonen, sier han