– Det blir litt rart å være både jul og nyttår hjemmefra for første gang, men jeg har visst det siden vi fikk turnusen. Så jeg er mentalt forberedt på å dra offshore, sier Lilli Bakke.

Hun er lærling i prosessteknikk ute på sokkelen. Som én av 1400 søkere ble den unge rogalendingen i høst plukket ut til å få læreplass i Statoil.

Pakket finklærne

14 dager av gangen er boligkvarteret på Sleipner A hjemmet hennes. Her ute tar ikke produksjonen juleferie.

Nå gleder Bakke seg til deilig julemiddag på plattformen, og til å høre hus-bandet som er startet der ute.

For første gang skal også finkjolen med i bagen.

– Det er dresskode til middagen på juleaften. Men jeg kan ikke se for meg de jeg jobber med stivpyntet. Vanligvis går vi i kjeledress eller joggetøy, ler Bakke.

Lærlingen har ville reise offshore siden hun hadde valgfagsuke med prosessteknikk på ungdomskolen. Siden da har hun jobbet beinhardt på skolen for å få drømmen oppfylt.

– Lærer mye

Nå har hun vært ute tre turer, og er noen erfaringer rikere.

– Det er mye nytt og veldig kjekt. Jeg følte jeg var godt forberedt. Likevel hadde jeg ikke sett for meg hvor stort det er der ute. Det tror jeg ikke er mulig å få inntrykk av før man er på plattformen.

Bakke synes bare det har vært positive overraskelser. Hun skryter av de andre på skiftet.

– Det er et godt læringsmiljø. Alle er veldig kjekke, og inkluderer oss lærlinger godt. Vi får være mye med rundt, og alle deler villig av sin kompetanse og erfaring.

Dermed lærer hun mye av mange.

– Men det skal godt gjøres å bli helt utlært.

Kaldt

Klimaet er også langt tøffere enn i Haugesund.

– Det er mye utearbeid, og jeg hadde aldri sett for meg at det skulle bli så bitende kaldt. Forrige tur hadde jeg på to lag ull, de tykkeste hanskene og en jakke utenpå kjeledressen. Men jeg syntes forsatt det var litt kaldt. Og det skal visstnok bli enda kaldere på juleturen.

Det bekymrer likevel ikke Bakke. Hun liker at det er litt vær.

– Det er stilig å se på sjøen når det blir høye bølger. Vi står i bunn, så vi merker heldigvis ikke noe til dem. Men vinden merker vi godt. Sist gang var det orkan styrke. Blir det for ille, sier de på høytaleren at vi må holde oss inne i modulene.