Bak lukkede kantinedører orienteres om det alle allerede vet: Hjørnesteinsbedriften sto ikke til å redde.

Offshoremarkedet sviktet og oppdragene tørket inn. Arbeidsplassene var ikke lenger liv laga, skriver Bergens Tidende.

Svart på hvitt

Deretter leses høyt navnene til hver eneste av de ansatte som har hatt sin siste arbeidsdag: De blir bedt om å komme frem og motta sine oppsigelsesbrev – svart skrift på hvitt papir.

Knut Ro sier han bare har funnet ryddige og oversiktlige regnskaper i bedriften. Det var etterspørselen som sviktet. Det fantes ikke arbeid nok.

– Den norske Bank har gjort krav i boet på 513 millioner kroner. Det er allerede nå klart at så store verdier ikke finnes. Det er overkapasitet i offshoremarkedet. Det er ikke kjøpere som vil betale så mye for verdiene i selskapet, sier bobestyerer.

Bedriftseier Georg Eide møter de ansatte etter at oppsigelsene er levert ut. – Det er et tungt ansvar, sier han. Foto: Odin Jæger

For ikke lenge siden snakket man om verdier for over en milliard kroner.

Samles ute

Eide Marine Service er den siste vestlandsbedriften som er offer for lave oljeprisen og oljeindustri i fritt fall.

Møtet i kantinen er over. Folk fortviler. Noen tårer renner.

Flere går med raske skritt mot døren med oppsigelsesbrevet i hånden. De vil ikke snakke.

Ute på plassen samles kolleger. Stemningen blir etter hvert løsere.

– Hva nå?

Steinar Medhus (49) har jobbet hos Eide Marine Service i 22 år.

– Jeg har vært heldig som har fått arbeide på en bedrift i nærmiljøet. Nå vet jeg ikke hva jeg skal gjøre. I min alder blir det vanskelig å få noe nytt, i hvert fall her på Høylandsbygd, sier Medhus. Han har erfaring som matros og kranfører.

31 år gamle Øystein Sjo har 12 år bak seg som matros og kranfører.

– Jeg kan ikke gi opp nå. Jeg håper fortsatt på at det er mulig å jobbe for selskapet, sier han.

 

Øystein Sjo. Foto: Odin Jæger

Øystein Sjo. Foto: Odin Jæger

Eneeier føler ansvar

Georg Eide (49) er eneeier i Eide Marine-gruppen. Han brukte torsdagen sammen med bobestyrer og advokater på å telle opp verdien i selskapet som familien har bygget opp gjennom generasjoner. Nå står også han utenfor administrasjonsbygget og snakker med dem som nettopp har mistet jobben.

– Jeg opplever det som et stort ansvar, også for øyen og lokalsamfunnet. 55 av de oppsagte bor her i kommunen. Det er familiefolk, mange er unge. Dessuten utgjør Eide Marine Service grunnarbeidsplasser. Bedriften betyr mye for hele lokalsamfunnet – underleverandører, butikker, skoler, barnehager, bussruter – ja, alt, sier Eide.

– Er det fremdeles håp for industriarbeidsplasser i Høylandsbygd?

– Det pågår forhandlinger om hvordan noe av driften kan fortsette. Vi har en mindre del av flåten som ikke er berørt av konkursen. Driften av denne fortsetter som før, og kanskje kan vi lykkes med å videreføre enda mer av den tidligere driften. De neste dagene vil gi svar på det, sier Eide.

Les hele artikkelen på bt.no.