– Det er klart at det vil påvirke valgkampen og at det vil bli en krevende vei. Vi må ikke la oss styre av følelser, men fakta og kunnskap, sier Herland, som jobber på norsk sokkel for Statoil, til Aftenbladet.

Mandag kom nyheten om at Arbeiderpartiets (Ap) programkomité vil verne deler av områdene rundt Lofoten, Vesterålen og Senja for oljevirksomhet. Samtidig åpnes det for konsekvensutredning av havområdene sør for Lofoten.

Egen blogg

Idar Martin Herland, som står bak bloggen «Oljearbeideren – stemmen fra sokkelen», stiller seg bak Aps forslag.

– Vi må være realistiske, og det verste vi kan gjøre nå er å presse på for hardt for varig vern uten at vi tar en faktabasert beslutning, sier Herland.

I desember ble hans nyopprettede arbeiderlag Oljeindustriens Arbeidersamfunn, som nå har passert 100 medlemmer, tatt opp i Hordaland AP. Herland mener politikerne på Stortinget har mistet kontakten med oljearbeiderne, og vil engasjere grasrota for å bli hørt innad i partiet.

– Altfor lenge har folk flest stilt seg på sidelinjen og latt det være opp til yrkespolitikere og broilere å legge kursen for landet. Vi savner vanlige folk på Stortinget, og dette er den beste måten å påvirke på – å bli medlemmer, sier han.

– Mye følelser

Herland, som har jobbet offshore siden begynnelsen av 2000-tallet, har sett seg lei av det han mener er yrkespolitikere som mener og fatter beslutninger basert på følelser. Derfor synes han det er riktig å konsekvensutrede enkelte områder, til tross for at det er kontroversielt.

– Det er mye snakk om olje og gass i medier og politikk som ikke er knyttet opp mot fakta og hva som er realistisk, men følelser. Det kan godt være at olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) er komfortabel med å drive symbolpolitikk, men et ansvarlig parti som Arbeiderpartiet kan ikke gjøre det, sier Herland.

Les hele artikkelen på Aftenbladet.no.