Bergensgründerne stakk av med Spirprisen på Fornybarkonferansen i Bergen.

– Tusen takk for prisen. Dette betyr veldig mye for oss, vi har jobbet veldig hardt, og vil ta det med oss dette videre. Dette er kjempemotiverende, sa prosjektleder Finn Blydt-Svendsen i Bergen Carbon Solutions da prisen ble delt ut.

Metoden som gründerne i Bergen Carbon Solutions har utviklet går ut på å bryte karbonet av i CO2-molekylet. Dermed sitter man  igjen med karbon-nanofiber og O2-gass. Begge produktene er salgbare.

Verdifullt

Karbon-nanofiber har høy salgsverdi og kan benyttes i moderne batteriteknologi, samt at det er et lett og sterkt byggemateriale, heter det i en pressemelding.

I løpet av det neste halvåret er planen å lage den første prototypen.

– Karbon-nanofiber kan brukes i mange ulike konstruksjoner, som fly, batteriteknologi, sensorikk, solceller og byggematerialer. Det har mange bruksområder, og er veldig verdifullt, sier Blydt-Svendsen.

Studentoppgave

CO2-gassen som benyttes er konsentrert og kommer fra eksisterende karbonfangst-anlegg. Dermed forsvinner også behovet for å lagre fanget CO2 i tanker eller brønner under havet.

Bergen Carbon Solutions er tuftet på en bacheloroppgave ved Høgskulen på Vestlandet. Grunnleggerne av selskapet var ferdig utdannede kjemiingeniører med fordypning innen prosess.

Selskapet har nylig hatt en finansieringsrunde der de fikk inn en million kroner.

– Teknologien er banebrytende. Vi bruker et produkt som er negativt, og lager noe man kan tjene penger på, sier daglig leder Jan Børge Sagmo.

Produksjon fra 2020

Planen er at første pilotanlegg skal være klart i 2019, og en fullskala produksjon i gang året etter.

– Allerede i prototypen lager vi karbonnanofiber, som gjør at vi har inntekter i alle faser, sier Sagmo.

Bergen Carbon Solutions var en av tre finalister som ble presentert på Fornybarkonferansen i Bergen 15. mars. De to andre var Nasjonalt Vindenergisenter med dette prosjektet og InvertaPro.

Får rådgivning og penger

SPIR-prisen deles ut av Norsk Klimastiftelse, PwC, Bergen Næringsråd og DNB.

Som vinner av SPIR-prisen får Bergen Carbon Solutions advokat- eller rådgivingstjenester fra PwC til en verdi av 75 000 kr og en pengepremie på 50 000 kr.

Tidligere vinnere av Spirprisen er blant annet Cambi og NCE Maritime Cleantech.