Asker-selskapet Cambi, som bruker slam og avfall til å produsere biogass, vant klimateknologi- og fornybarprisen SPIR 2015, som ble delt ut på Fornybarkonferansen onsdag. De to andre finalistene var vindselskapet Kitemill og varmebatteriutviklerne Morpho Solar.

– Det som først faller meg inn å si er tusen takk. For oss i Cambi vil dette være en stor motivasjon og inspirasjon å få en slik pris. Denne plaketten skal på hedersplass, men pengepremien har jeg ikke fått tenkt så mye på enda, sa en stolt Norman Weisz, på vegne av Cambi.

– Og så vil jeg si en ting til slutt. Ikke gi opp. Alle dere som jobber med fornybar produktutvikling. Det er det aller viktigste.

Fakta
  • SPIR er en klimateknologi- og fornybarpris som første gang ble delt ut under Fornybarkonferansen 2013. Det er PwC, Norsk Klimastiftelse, Bergen Næringsråd og DNB som står bak prisen.
  • Første vinner var Co2 Bio. I fjor vant Maritime CleanTech for konseptet Urban Water Shuttle
  • Vinneren får faglig kompetanse til en verdi av 75 000 kr fra PwC og en pengepremie på 50 000 kr

Skaper 1400 GWh grønn elektrisitet

Cambi har utviklet og patentert en teknologi for termisk hydrolyseprosess som gjør det mulig å produsere biogass fra kloakk- og industrislam, og andre former for avfall.

Termisk hydrolyse er å behandle organisk materiale ved høy temperatur og høyt trykk.

Ved å bruke gjenvinning av dampenergi, gjør Cambi prosessen mer energieffektiv og genererer opptil 50 prosent mer biogass enn konvensjonell produksjon.

Totalt kan anleggene behandle slam og avfall fra mer enn 50 millioner mennesker og produsere rundt 580 millioner m3 fornybar biogass hvert år, som tilsvarer 1400 GWh grønn elektrisitet.

Marked over hele verden

Selskapet har allerede aktivitet over hele verden. Ved inngangen til 2015 var det 32 Cambi-anlegg i 20 ulike land, med ytterligere 19 anlegg under bygging. Anlegget i Washington håndterer alene avfall fra 4 millioner mennesker.

  • Vil du ha daglig nyhetsbrev fra Sysla? Med deg på her

Cambi fikk sitt gjennombrudd i Kina i fjor, da de signerte fem kontrakter i Kina, som til sammen gjør at 6 000 tonn slam behandles daglig når anleggene står ferdig i 2017-18.

Juryen: Imponert over kommersialiseringsnivå

– Vi er imponert over at Cambi har kommet så langt i den kommersielle utviklingen uten å ha et stort hjemmemarked å lene seg på, sa Marit Warncke, administrerende direktør i Bergen Næringsråd, da hun delte ut prisen.

  • Vil du lese flere saker fra Sysla? Følg oss på Facebook!

Videre fremhevet juryen i sin begrunnelse at årets vinner tar utgangspunkt i et problem

– Cambi bruker avfall og slam til å produsere biogass og bidrar med det til å gjøre to store utslippssektorer renere: kraftsektoren og transportsektoren.