– Vi er litt imponert over deltakerantallet. Det er påmeldt deltakere fra hele verden, sier Kerim Hestnes Nisancioglu, professor ved institutt for geovitenskap ved UiB.

Sammen med professor Asgeir Sorteberg skal han lede kurset Causes of Climate Change som starter opp neste mandag.

For folk flest

Over seks forelesninger skal de to forklare hva som driver klimautviklingen. Dersom deltakerne består alle testene får de diplom utstedt fra den nettbaserte læringsplattformen Future Learn.

– Kurset holder et ganske høyt faglig nivå, men du trenger ingen bakgrunnskunnskap. Vi ønsker å gi folk flest et tilbud for å gå litt mer i dybden.

Få flere nyheter fra Sysla Grønn på Facebook

Som en del av påmeldingen må deltakerne skrive en liten snutt om seg selv.

– Flere har oppgitt at de jobber i oljebransjen og har lyst til å lære noe nytt. Den begrunnelsen hadde jeg ikke forutsett.

Spilt inn på Grønland

Forelesningene består av 10-15 minutters videosnutter som allerede er innspilt.

– Vi startet arbeidet for ett år siden og tok opp en del da jeg gjennomførte feltstudier på Grønland. Ellers er det mye fra Bergen, så litt norgesreklame blir det.

I tillegg til forelesningene skal deltakerne fylle ut spørrekonkurranser hver uke og får tilgang til diskusjonsforum hvor forskerne selv er aktive.

– Vi skal også filme seanse med spørsmål og svar hver uke, hvor Asgeir og en gruppe med phd-stipendiater svarer på spørsmål som har kommet inn.

Kurset skal også brukes i UiBs egen undervisning.

Blir mer e-læring

Selv om dette er første test for UiB, er de på ingen måte alene om å bruke nettbasert læring. Trenden med såkalte Massive Open Online Courses har for lengst tatt av internasjonalt.

– Både Stanford og MiT har egne e-læringsplattformer og Universitetet i Bergen har forpliktet seg til å arrangere to slike kurs årlig.