Foto: Otto Vilhelmsen, Libas

Her tar de sild for 4 millioner i ett kast

I løpet av tre timer var halve kvoten tatt. – Det var 100 prosent klaff på absolutt alt, sier Per William Lie, skipper på Libas.

Det var NRK Hordaland som først fortalte hvordan mannskapet på et av Norges største fiskefartøy i forrige uke dro opp 800 tonn sild på på ett kast. Kastet ble tatt midt i Nordsjøen, omlag 80 nautiske mil øst av Skottland.

Fra danske fiskebåter hadde de informasjon om at det var mye sild i området. Libas kom frem på sildefeltet i grålysningen, et tidspunkt på døgnet da fisken ofte er samlet i veldig tette konsentrasjonen.

– Vi bruker sonar for å finne silden. Det fungerer som en radar, bare at vi ser under havoverflaten, forteller Per William Lie til Sysla.

Fornøyd

38-åringen fra Sotra har jobbet som fisker siden han var 15 år, og som skipper siden han var 24. Det er ikke første gang de har så store kast, presiserer han, men det hører med til sjeldenhetene at dette skjer under sommerfisket etter sild:

Libas er et av Norges største fiskefartøy. Arkivfoto: Helge Sunde

Libas er et av Norges største fiskefartøy. Arkivfoto: Helge Sunde

– Det er ikke uvanlig å bruke ti kast og mange turer på samme kvantum, forteller han.

Silden ble solgt til en kjøper i Skagen i Danmark til  fem kroner kiloet. Libas fikk altså fire millioner kroner for de 800 tonnene med nordsjøsild.

– Det er vi veldig fornøyd med. Vi er også fornøyd med sesongen, men kvotene burde vært høyere på de fleste fiskeslag, mener Lie.

Ekstra sommerferie

Han karakteriserer fisket de siste årene som midt på treet, og lønnsomheten som grei.

Salgsleder i Norges Sildesalgslag, Kenneth Garvik, forteller at prisene for nordsjøsild har vært relativt gode i år,

– Snittprisen er på 4,86 kroner kiloet. Til sammenligning lå snittprisen i fjor på 3,03 kroner kiloet, sier Garvik.

Mannskapet på Libas hadde egentlig tenkt å bruke 1-2 uker på å ta resten av kvoten på nordsjøsilden. Når de gjorde jobben unna i løpet av tre timer på feltet, ble det en ekstra uke i land før de starter makrellfiske i september.

Storfangst på bryllupsdagen

Beate Hevrøy Lie og Per William Lie. Foto: Privat

Beate Hevrøy Lie og Per William Lie. Foto: Privat

Per-William Lie legger ikke skjul på at det er ekstra gøy på jobben  når det klaffer hundre prosent med kasteretning, vær, vind og lett fangbar sild. På denne turen var også konen Beate Hevrøy Lie med. De 800 tonnene med sild ble tatt på parets femten års bryllupsdag.

– På den datoen ble det altså storfangst for femten år siden, og storfangst i år, slår Per William Lie fast.