Ålesund-selskapet leverer nøkkelferdige landbaserte oppdrettsanlegg. Bjørn Finnøy, Bjørnar Flem og Victor Fiveland etablerte selskapet i 2002. De har vært aktive på produktutvikling fra dag èn, og nå begynner innsatsen å virkelig gi frukter.

– Omsetningen i 2016 ble ca. 150 millioner kroner og vi regner med sterk vekst i fem-seks år framover. Vi vil også satse i utlandet,  sier daglig leder Bjørn Finnøy til Nett.no.

Selskapet regner med å doble bemanningen de neste fem-seks årene.

I 2015 fikk Artec Aqua driftsinntekter på 146 millioner kroner og et resultat før skatt på nesten 13 millioner. Det er en svært kraftig vekst for selskapet som hadde 16 ansatte ved årsskiftet. Til sammenligning var omsetningen i 2013 på 35 millioner kroner.

Endret strategi i 2010

Det hele begynte med at Artec Aqua så et forbedringspotensial og et marked for bedre løsninger når det gjelder vannbehandling i oppdrettsanlegg. Etterhvert ble prosjektene større, og fra 2010 besluttet selskapet at de skulle være en totalleverandør av landbaserte oppdrettsanlegg. Det har så langt vært en suksess.

– Vi ville bli et mer reindyrket kompetanseselskap. Vi outsourcet lager, produksjon, montasje og solgte automasjonsvirksomheten vår, sier Finnøy.

Selskapet prosjekterer hele prosessanlegg og har strategiske samarbeidspartnere på byggfag.

I fjor leverte Artec Aqua verdens mest moderne stamfiskanlegg – og det første i Nord-Norge. Kontrakten til Artec Aqua var på hele 130 millioner kroner.

Artec Aqua anlegg til Nordnorsk Stamfisk i Steigen

Anlegget som Artec Aqua leverte til Nordnorsk Stamfisk i Steigen var banebrytende. Foto: Artec Aqua

Kunden var Nordnorsk Stamfisk i Steigen- et selskap eid av Aqua Gen, Nordlaks, Cermaq og Nova Sea – de tre siste er alle tunge oppdrettsaktører. Førstnevnte er leverandør av rogn.

– Nå har de bestilt utvidelse av anlegget, sier Finnøy.

Store kontrakter
I september i fjor fikk Artec Aqua kontrakt med Salmobreed Salten på et landbasert anlegg for produksjon av lakserogn til en verdi av 330 millioner kroner.

Trolig er dette en av de største enkeltstående kontrakter inngått med en totalentreprenør innen landbasert oppdrett i Norge.

Selskapet har tre patenterte produkt, dette er deler som inngår i prosessanleggene.

De patenterte produktene og løsningene har vært viktige for at kundene gjerne vil samarbeide med selskapet.

Tøff start

Bjørn Finnøy fortalte den spennende gründerhistorien og om veien til suksess under Nyskapingsdagen i Ålesund i desember i fjor.

Særlig starten ble tøff for selskapet.

– Etter at vi hadde startet opp i 2002, kom krisen i oppdrettsnæringen. Bunnen falt ut i markedet og Pan Fish gikk nesten konkurs. Det var starten vår, fortalte Finnøy.

Alle gründerne jobbet en periode ved siden av for å kunne livnære seg. Men i 2005 løsnet det, og de tredoblet omsetningen to år på rad.

– Men så fikk vi en ny nedgang i 2011-13. Det var tøft, vi opplevde både voksesmerter, nedgang i investeringene i næringa og økt konkurranse.

Utfordringer for gründere

I likhet med andre nyetablerte selskap, slet Artec Aqua de første årene med svak likviditet, vanskeligheter med å få tak i folk med riktig kompetanse og mange oppgaver som skulle løses innen flere felt.

– Man må tåle å stå løpet, altfor mange gir seg for tidlig. Man må bite tennene sammen og stå på. Det tar tid å utvikle ei bedrift. Man må ha tålmodighet og være nøkterne. Det er også viktig å ha det gøy underveis, selv om det er tøft i blant, sa Finnøy til deltakerne under Nyskapingsdagen.

Les hele artikkelen på Nett.no.