To trailere står foran lasterampene. En håndfull andre venter på tur. Ute på fjorden seiler en søkklastet grønnmalt brønnbåt sørover – i retning Austevoll. Fra ventemerdene på Skaganeset sluses levende fisk rett inn på slakteriet. Det er full fart i produksjonen.

Det begynner å haste nå. Det er ti dager til julaften.

Reiseforbud
– For ukene 49, 50 og 51 hadde vi selvpålagt reiseforbud før. Vi jobbet dag og natt. Denne julen er annerledes. Det er avventende og roligere, sier Konrad Sekkingstad til iLaks.

Den erfarne innkjøpsdirektøren har full oversikt over all fisk som går inn og ut av slakteriet og foredlingsanlegget.

– Denne uken går det vel 60 trailere. Men det er ikke en unormalt høy uke, påpeker han. – Før gikk det 50-100 prosent mer til jul, nå er det ti prosent fra normalen. Folk har vært redde for juleprisene lenge, så de har hamstret. Samtidig er det ikke så mye rett fisk å få tak i.

Nær doblet
Det over 90 år gamle eksportfirmaet Sekkingstad har vokst mye de siste årene. Fra 2011 er omsetningen nær doblet.

– Vi ligger an til å omsette for 3,5 milliarder i konsernet i år, sier han.

Tre milliarder kommer fra Sekkingstad, det resterende fra datterselskaper.

I fjor passerte Sekkingstad 2 milliarder for første gang.

På foredlingsanlegget på Skaganeset, like over kommunegrensen fra Fjell til Sund, pakkes fersk og frossen laks og ørret. 20 prosent av fisken produseres som filet.

– Vi prosesserer  25.000-30.000 tonn i år. Vi snakker alltid om ferdigvare, produktvekt, presiserer Konrad Sekkingstad mens han skjenker seg et glass vann.

Lese biomasse
Han merker løftet som har kommet i årets laksepriser – og dets innvirkning på markedet.

– Vi her hjemme er flinke til å lese biomasse. Men glemmer kanskje at om prisen stiger med 30-40 prosent er det en del markeder som forsvinner.

– Ifølge Fish Pool vil prisene stige betydelig neste år; til et snitt rundt 69 kroner. Hvordan vil markedet respondere på det?

– Markedet er sammensatt. Prisen du viser til er indrefileten, superior laks 3-6 kilo. Jeg tror den prisen kan være hard å få igjen i markedet selv om det er balanse i tilførselen.

– Hvorfor?

– Det spørsmålet er vanskelig å svare på, sier han, og bevilger seg en kort tenkepause.

Spranget
– Det ligger en del kontrakter 10 til 15 kroner under den prisen Fish Pool melder for neste år. Jeg er skeptisk til at spotmarkedet vil akseptere det store spranget mellom kontraktkjøp og Fish Pool-estimat, sier Sekkingstad videre.

Men det er flere ukjente variable, herunder tilvekst og svinn.

– Tilgangen er avgjørende for prisen, hvis mye av den fisken forsvinner eller ikke oppnår den vekten den skal ha, vil den frie fisken oppnå merpris over kontraktene. Loven om tilbud og etterspørsel.

Her kan du høre hva lakseanalytiker Kolbjørn Giskeødegård tror om lakseprisen: