– Timingen var perfekt, sier daglig leder Vidar Haus i iCsys.

Sammen med Sven Hatteland og Bjørn Folkvord Esaiassen, etablerte han selskapet i det som er blitt et aldri så lite subseakollektiv midt i matfatet på Jæren. Målet var å bygge subsea styringssystemer som var så enkle og så gode at bransjen ikke kunne si nei.

Innpass hos de store
To år seinere har iCsys etablert seg med teknologi og produkter som er tatt i bruk av selskaper som Island Offshore, Statoil, Shell, DeepOcean og IKM Subsea. Nylig ansatte de også fjerdemann i teamet – Eirik Mehus. Og Haus mener mye av forklaringen på selskapets flying start ligger i nettopp oljeprisfallet.

– Helt i starten opplevde vi bransjen som kompleks og konservativ. For å være ærlig, så fikk jeg litt panikk da jeg så hvor vanskelig alt var. Men da oljeprisen falt, endret mange av kundene holdning. De ble mer interessert i nye løsninger og åpnet seg for å gjøre ting annerledes. Vår teknologi handler om å flytte mer av arbeidet under vann, mer fjernstyring og å begrense bruk av offshorepersonell. Det er blitt godt mottatt, sier Haus.

Prestisjeprosjekt
Selskapet spilte også en nøkkelrolle da Island Offshore for første gang på norsk sokkel tok i bruk  kveilerørsteknologi fra skip for å bore et pilothull, et prosjekt som er blitt hyllet av store deler av industrien.

Les også: Dette har ikke vært gjort på norsk sokkel før

– Denne jobben var én av hovedgrunnene til at vi våget å starte selskapet. Og det er selvsagt gull verdt å ha på referanselisten når det gikk som det gikk, sier Haus.

Hvorfor eie når du kan leie?
Parallelt med Icsys-etableringen, startet Bjørn Tore Lien utleieselskapet Envirent i samme lokaler. Forretningsideen er å leie ut utstyr som er designet og produsert av Envirex (mekaniske og hydrauliske systemer) og iCsys (elektroniske kontrollsystemer).

– Vi har brukt nedgangstidene på å skaffe oss et godt fotfeste i markedet. Nå rigger vi selskapene for veksten som alle tror kommer, sier Lien.

Alle de tre selskapene er en del av Envirex-gruppen, som ble startet av Thomas Aunvik og Kenneth Thunheim, med bakgrunn fra Malm Orstad, høsten 2011.

I en industri som preges av kostnadskutt og nedbemanninger, har det jærske selskapet gått motstrøms. Gjengen har funnet sine nisjer, bygget opp en egen engineering- og produksjonsavdeling og levert egenutviklede produkter til de store olje- og riggselskapene.

Tallene er også svarte, med overskudd på 1,8 og 3 millioner for henholdsvis iCsys og Envirent så langt i år.

17 ansatte, to av dem er over 30 år
Og alt er gjort uten store investorer i ryggen og med en oppsiktsvekkende lav gjennomsnittsalder i staben.

– Totalt i gruppen er vi nå 17 ansatte. To av disse er over 30 år. Vi har én som nærmer seg 40.  Han skal snart gå av med pensjon, sier Haus og Lien og ler.

– Har alderen gitt dere noen spesielle utfordringer?
– Det hender nok at selskaper er litt ekstra skeptiske på grunn av alderen vår, men når de ser produktene våre og hvilke prosjekter vi har levert til, så glemmer de det. Det handler om teknologi og leveranser, ikke om alder – er du god nok, er du gammel nok. Samtidig er det viktig å understreke at mange av de som jobber her har vært i industrien i over ti år, så vi er ikke helt grønne, sier Lien.