– Denne kampen starter nå, slår AUF-leder Mani Hussaini fast, idet landsmøtet til ungdomsorganisasjonen åpner torsdag formiddag.

Med partileder Jonas Gahr Støre og nestlederne Hadia Tajik og Trond Giske på plass som gjester under åpningstalen, vil Hussaini gi en klar beskjed til partiledelsen:

– Vi har ett veldig tydelig krav. Det vil bli det tydeligste kravet fra AUFs landsmøte: Arbeiderpartiet må – en gang for alle – si nei til oljeboring og nei til konsekvensutredning av de sårbare områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, sier Hussaini til NTB.

Klimaavtalen

AUF-lederen viser til klimaavtalen fra Paris, der 195 land ble enige om kutt i CO2-utslipp som skal begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader sammenlignet med 1990-nivået.

– Den avtalen er ikke verdt papiret den er skrevet på, hvis ikke oljeindustrien her hjemme også blir berørt. Oljeboring i de sårbare områdene er ikke forenlig med klimaavtalen som hele verdenssamfunnet har sluttet seg til, sier Hussaini.

Mani Hussaini og Jonas Gahr Støre Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Mani Hussaini og Jonas Gahr Støre Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Bestevenner

Han medgir at det blir en kamp når Arbeiderpartiet benker seg til landsmøte i april neste år.

– Utfallet er ikke gitt. Men når hele AUF mobiliserer, sammen med miljøbevegelsen og de stadig flere i Ap som ønsker en fremtidsrettet politikk, da er jeg overbevist om at vi skal vinne denne kampen.

– AUF er Arbeiderpartiets beste venn, og venner må være ærlige mot hverandre og si fra når man mener at den andre tar feil, sier Hussaini til NTB.

– Sterke meninger

Ap-leder Jonas Gahr Støre tar kravet fra ungdomspartiet om varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja med ro. Han vil lytte til alle synspunkter fram mot Ap-landsmøtet i april.

– AUF på sitt beste har klare meninger og sterke argumenter som vi gjør klokt i å lytte til. I denne saken er det sterke meninger på begge sider. Vi skal ha en demokratisk prosess fram mot et landsmøte som skal ta stilling til dette spørsmålet. Som leder skal jeg følge den diskusjonen, sier Støre