I romjulen spant et helikopter rundt og tok borti dekket under landing på en ubemannet plattform på skotsk sokkel i Nordsjøen. Det melder NRK Hordaland, ifølge Bergens Tidende.Hendelsen skjedde 28. desember, like over grensen fra norsk sokkel, på West Franklin-plattformen.

13 helikoptre

Helikopteret, som var av typen Sirkosky S-92, fikk skade på hjulene. Plattformdekket fikk også store, synlige skader.

– Som oppfølging til en hendelse med et S92-helikopter på britisk sokkel før nyttår, har produsenten Sikorsky sendt ut pålegg om at det skal foretas inspeksjon av alle helikoptre av denne typen. Dette vil medføre forsinkelser i vårt flyprogram, sier informasjonssjef Morten Eek i Statoil til Sysla Offshore.

Leverandørene CHC og Bristow jobber nå med å gjennomføre inspeksjoner. I Brønnøysund er inspeksjon allerede gjennomført, men det vil ta noe tid før alle helikoptrene er inspisert grunnet at det trengs spesialverktøy.

– Totalt omfatter dette 13 helikoptere inkludert SAR som flyr for Statoil på norsk sokkel, og vi regner med at inspeksjonene betyr at det kan ta noen dager før vi er ajour med ordinært flyprogram til sokkelen, sier Eek.

Tilhørte CHC

Helikopteret tilhørte selskapet CHC, som er det samme selskapet som opererte helikopteret som styrtet ved Turøy.

Ifølge bransjenettstedet oilandgaspeople.com har et øyenvitne forklart at helikopteret måtte foreta en nødlanding, og at helikopteret spant ukontrollert rundt under landingen. Et annet vitne har forklart at han så rotorbladene skjære hull i dekket.

Ingen skadde

Helikopteret klarte til slutt å lande, uten at noen av de elleve personene ombord kom til skade.

CHC Helicopter har bekreftet at helikopteret opplevde «uventede kontrollresponser» under nødlandingen, ifølge bransjenettstedet.

Forsinkelser på norsk sokkel

Tirsdag er helikoptertrafikken på norsk og skotsk sokkel rammet av forsinkelser og innstillinger på grunn av undersøkelser som skal foretas i forbindelse med ulykken.

Ifølge nettsiden heliport.no er 15 av dagens 23 helikopteravganger fra Flesland kansellert, mens det for fem er varslet ny informasjon i 14-tiden.

Alle dagens fire helikopteravganger fra Florø er kansellert. Også flyplassene Sola, Kristiansund, Alta og Hammerfest melder om kanselleringer.

I 14.30-tiden melder Aftenbladet at helikoptertrafikken fra Sola har startet opp igjen.

Også på Flesland ser det ut til at Sikorsky-maskinene skal gå igjen, med første avgang klokken 16.15 til Veslefrikk B. For fire avganger er det varslet ny informasjon i 16-tiden, mens 15 avganger fortsatt står som kansellert.