– Vi ser at flere bedrifter som ikke er part i streiken rammes, og det er svært beklagelig fordi oljeservicebedriftene er i en vanskelig situasjon etter to år med kostnadskutt og nedbemanninger. I forrige uke meldte Rederiforbundet at om lag 1700 personer på rigger vil bli permittert. Det viser hvor store konsekvenser denne streiken har, sier Kolbjørn Andreassen som er kommunikasjonsansvarlig for lønnsforhandlinger i Norsk olje og gass.

Streiken begynte kl. 07.00 onsdag 21. september, og i dag har den vart i to uker.

Fem selskaper er rammet

Industri Energi har tatt ut om lag 300 medlemmer i streik i følgende fem selskaper: Schlumberger, Baker Hughes, Halliburton, Oceaneering og Oceaneering Asset Integrity.

  Vi håper at vi kan finne en løsning, sier Andreassen, som får ballen raskt i retur fra motparten.

– Nøkkelen til løsning ligger hos arbeidsgiverne. Vi var forhandlingsvillige både når vi møtte dem hos Norsk Olje og Gass og i mekling. De prøver å bruke et lite forbund til å forplikte den store gruppen innen oljeservice. Norsk Olje og Gass har ikke rikket seg en millimeter i hele oppgjøret, og gått i vranglås, sier Ommund Stokka i Industri Energi.

Har krevd forhandlinger 

Industri Energi har også krevd forhandlinger med Norsk Rederiforbund, fordi de har en parallellavtale med fagforeningen.

– De har kategorisk avvist forhandlinger med oss. Det er rart at Rederiforbundet er mer lojale til Norsk olje og gass enn sine egne medlemsbedrifter, sier Stokka.

Norges største oljeselskap, Statoil, opplyser at «noen boreoperasjoner er stanset eller begrenset på enkelte felt», men at dette ikke har rammet selskapets produksjon.