Han har 14 ansatte på plass i Iran

Nedturen på norsk sokkel sender risikovillige oljeselskaper til Iran. Ståle Kyllingstad i IKM, som har 14 personer på jobb i landet, mener en del av konkurrentene sover i timen.

OLJE OG ENERGI 23.01.2017 12:30 Av Stine Barstad
 

– Det siste året har vi hatt rundt 40 oppdrag fra norske virksomheter som ønsker å gjøre forretninger i Iran, sier direktør for granskningsavdelingen i KPMG, Erik Arvnes til Aftenposten.

Hans avdeling hjelper norske selskaper med å gjennomføre undersøkelser av potensielle iranske samarbeidspartnere.

Tjenester innen undervannsteknologi

Ett år etter at sanksjonene mot landet ble løftet, er flere norske selskaper godt i gang med å etablere seg i landet, som sitter på verdens største olje- og gassreserver.

– Selskapene vi har jobbet med kommer hovedsakelig fra olje- og gassbransjen, men også innenfor shipping, sjømat og fornybar energi, sier Arvnes.

Oljeleverandørselskapet IKM flagget tidlig at det så store muligheter i Iran. Administrerende direktør Ståle Kyllingstad bekrefter overfor Aftenposten at selskapet siden i fjor vår har hatt et team på 14 personer som jobber i landet.

– De utfører tjenester innenfor undervannsteknologi, sier administrerende Kyllingstad til Aftenposten.

– Langsiktig oppdrag

Han er imidlertid lite lysten på å gå ut med detaljer rundt hva konkret oppdraget går ut på. Han vil av konkurransehensyn heller ikke oppgi hvem selskapet jobber for i Iran, ut over at det er et «statlige eller halvstatlig selskap».

– Det er noen av konkurrentene våre som sover i timen, sier han.

– Hvor viktig er dette oppdraget for dere?

– Det er for det første et langsiktig oppdrag, som vil generere mellom 50 og 100 millioner kroner i året fremover. Svært viktig er det også at det sikrer bruk av vårt utstyr. I våre gamle markeder var det overkapasitet, så dette var svært kjærkomment, sier Kyllingstad.

Vente og se

Mens norske oljeselskaper kutter kraftig i sine investeringer på norsk sokkel, planlegger Iran å investere rundt 185 milliarder dollar i sektoren de neste ti årene, ifølge konsulentselskapet Atieh International.

Norges ambassadør i Iran, Aud Lise Norheim, sier at hun også merker stor pågang fra selskaper innen olje- og leverandørindustrien, oppdrettsnæringen og fornybar energi som ønsker å etablere seg i landet.

I september hadde fiskeriminister Per Sandberg med seg en delegasjon på 66 personer fra norske sjømatselskaper til landet.

– Foreløpig er mye av det på intensjonsplan, men det er i ferd med å materialisere seg mer. Men det er en vente og se-holdning akkurat nå, sier hun.

Les hele artikkelen på Aftenposten.no.