Scarabeo 5 forfulgt av brann

Det er minst fjerde gang det brenner om bord på boreriggen Scarabeo 5.

OLJE OG ENERGI 23.11.2016 12:12 Av Tor Gunnar Tollaksen, ELisabeth Seglem
 

Riggen som tirsdag kveld begynte å brenne Njord-feltet er utleid til Statoil.

Petroleumstilsynet (Ptil) hadde onsdag morgen ikke tatt avgjørelsen om brannen skal granskes.

– Vi arbeider med å hente inn mer informasjon om hendelsen, sier pressekontakt Eileen Brundtland i Ptil til Aftenbladet.

Statoil fikk så sent som 8. november samtykke fra Ptil til å bruke Scarabeo 5 til brønnaktiviteter på Njord-feltet.

Brant på Visund-feltet

Scaraboe 5 ble bygget i 1990. Det er imidlertid ikke første gang riggen brenner.

På norsk sokkel har det vært brann på riggen i 2012 på Visund-feltet. Brannen ble slukket etter en snau halvtime og oppsto i kabler knyttet til en kompressor i kjelerommet.

I september 2013 veltet flammene ut av riggen da riggen tok fyr da den lå ved et verft i Nederland.

I 2009 brant det på riggen da den gjorde en jobb på Åsgard-feltet.

I september 2013 veltet flammene ut av riggen da riggen tok fyr da den lå ved et verft i Nederland.

Men det er ikke første Saipem har trøbbel med en rigg på norsk sokkel. Høsten 2012 var det en annen dramatisk hendelse der riggen Scarabeo 8 fikk store problemer i Barentshavet. Riggen tok inn vann i ballasttankene og fikk slagside på 5,7 grader. Riggen var da på jobb for italienske Eni.

Denne riggen ble også rammet av brann under bygging ved verftet i Palermo i Italia høsten 2010. Da riggen ble fraktet til Ølensvågen for reparasjon og ferdigstillelse hadde den store skader.

Petroleumstilsynet fant den gang en rekke avvik på riggen som måtte utbedres før godkjenning.

SE VIDEO AV BRANNEN I 2013:

Fakta

Brannen 22. november
  • Startet rett før klokken 17.30. Da varslet boreriggen «Scarabeo 5» om brann i et maskinrom. Rundt klokken 20.30 var brannen meldt slukket og skadestedet under kontroll, ifølge Statoil.
  • Det var 106 personer om bord da hendelsen inntraff, alle er gjort rede for og ingen er meldt alvorlig skadet. En person ble sendt til land for legesjekk. 33 personer er fraktet av riggen med helikopter. 14 av disse ble flydd til en nærliggende installasjon og 19 i land til Kristiansund. Ifølge Statoil var det tirsdag kveld 73 personer igjen om bord på «Scarabeo 5». Det var ikke planer om å flytte flere fra riggen.
  • Scarabeo 5 ligger for tiden på Njord-feltet i Norskehavet. Det pågikk ikke boreoperasjoner da hendelsen inntraff. Riggen har to maskinrom og i alt åtte motorer.
  • Beredskapsfartøyene Ocean Response og Troms Sirius bistod boreriggen under hendelsen. Tre helikoptre har vært i aksjon i forbindelser med hendelsen.
  • Det er ikke andre installasjoner på Njord-feltet for tiden.
  • Statoils 2. og 3. linje beredskapsorganisasjon er mønstret for å bidra i håndteringen av hendelsen, ifølge en pressemelding.