Aker-resultatene fra minus til pluss

Aker ASA fikk et overskudd før skatt på 158 millioner kroner i tredje kvartal i år – mot et underskudd på 1,16 milliarder kroner i fjor.

NYHETER 07.11.2016 09:26 Av NTB
 

De fleste pilene i Akers kvartalsrapport peker oppover i tredje kvartal, etter dramatiske underskudd at samme kvartal i fjor. Resultat før skatt viser eksempelvis en forbedring på over 1,2 milliarder kroner kvartal mot kvartal.

– Aker forlenget den positive trenden vi startet i andre kvartal, sier konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker.

Fakta

Nøkkeltall fra Aker ASAs resultatregnskap for tredje kvartal. Tall for tredje kvartal i 2015 i parentes.
  • Driftsinntekter: 10.076 millioner kroner (13.952 millioner kroner)
  • Driftsresultat: 548 millioner kroner (-748 millioner kroner)
  • Resultat før skatt: 34 millioner kroner (-1.117 millioner kroner)

Selskapets eiendeler økte i verdi med 5 milliarder kroner, tilsvarende 20 prosent, i kvartalet, og lå sammen med aksjekursen på det høyeste nivået de siste åtte årene. Aker-selskapenes nettoverdi lå ved utgangen av september på 29,8 milliarder kroner.

Oljeselskapet Aker BP, som ble etablert i sommer da Det norske oljeselskap kjøpte BP Norge, utgjør den aller største delen av Aker-verdiene og har så langt i år bidratt med 9 milliarder kroner.

Driftsinntektene falt med nesten 4 milliarder kroner til 10 milliarder kroner, men driftsutgiftene falt enda mer. Dermed kan det Kjell Inge Røkke-dominerte eierselskapet notere et driftsoverskudd på 548 millioner kroner i tredje kvartal, opp fra et driftsunderskudd i samme kvartal i fjor på 748 millioner kroner.

Da skatten var betalt, satt Aker igjen med et overskudd på 34 millioner kroner, opp fra et underskudd på 1,1 milliarder kroner i samme periode i fjor.