Siden hun var 15, har dette vært hennes andre hjem

– Det er som å være på skattejakt, sier Tonje Dyb (24).

KARRIERE 28.10.2016 06:21 Av Susanne Rislå Andersen
 

Jobben min

Navn: Tonje Dyb
Alder: 24
Bosted: Ålesund
Stilling: Kadett og fisker
Bedrift: Rederiet KS Lorans fiskefartøy MS Loran

Beste jobbtips: - Man må gi alt, sikte mot toppen og stole på seg selv.

Hva går jobben din ut på?

– Som nautikk-kadett og fisker er jeg både på bro og dekk på MS Loran. Vi er hovedsakelig en linebåt, men har også garn. Alt etter hvilken fisk vi skal ha, holder vi oss rundt Nordsjøen, Barentshavet, norskekysten, Færøyene og vest for de britiske og irske øyer, Island og Grønland. To ganger har vi reist til Newfoundland ved Canada.

Men torskefiske i Lofoten er en favoritt.

På bro er det navigering og manøvrering som gjelder, for å få nok fartstid til å løse sertifikatene som styrmann.

Som fisker jobber jeg på dekk, hvor vi tar oss av fisken som kommer inn og vedlikeholder bruket. Jeg liker godt at jeg kan kombinere og variere mellom de to rollene.

Hvordan fikk du interessen for å jobbe på sjøen?

– Å være fra en øy gir en egen nærhet til havet. Fra jeg var liten har jeg drevet med teiner og lekt i fjæresteinene. På øya er det et stort linemiljø med fem linebåter. Jeg har slekt som jobber om bord, så det var et naturlig valg å jobbe på sjøen.

Hvor lenge har du arbeidet i rederiet?

– På min første tur var jeg bare femten. Etterpå har jeg vært med ut i absolutt alle feriene, både sommer og vinter, og gått gradene. Nå har jeg tatt bachelor i nautikk og er både kadett og fisker.

Beskriv en vanlig arbeidsdag:

– Når jeg er på bro, bruker jeg muligheten til å styre båten. Navigering, manøvrering, planlegging av hvor vi skal fiske og hvor vi skal kaste. For eksempel hvor dypt. Man kan også lete etter fisk på ekkolodd.

Vi går vakter hele døgnet, og på dekk rullerer vi på stasjonene.

TonjeFiskDet går faktisk et helt døgn på å kaste ut og få inn bruket. Vi bruker fem timer på kaste ut alt linebruket, og nitten timer på å dra den inn. Kanskje ikke så rart – med 65.000 kroker blir det over åtti kilometer med line.

Utblødning av fisken er avgjørende for god kvalitet og hvitt fiskekjøtt, så en viktig jobb er å utføre et riktig kutt i strupen på fisken. Vi fryser og emballerer også om bord.

Vi vedlikeholder bruket ved å fjerne agn og skifte ut dårlige kroker. Agnet må ha riktig temperatur og konsistens, og alt må fungere optimalt og bli nøyaktig utført slik at fisken biter på.

Fysisk er det ganske tungt, og alt blir litt tyngre i dårlig vær. Men folk er flinke til å hjelpe hverandre, og flere maskiner har gjort jobben lettere enn før.  Av de rundt 20 som er om bord, er jeg eneste jente. Men miljøet er knallbra, og i løpet av de fem ukene på sjøen har vi det veldig gøy sammen.

Det er som å være på en skattejakt, og det er utrolig morsomt å få både navigere og fiske.

Er det noe du husker spesielt godt?

– I vinter seilte vi over Atlanterhavet til Flemish Cap i Canada, hvor Norge har noen historiske kvoter. Sammen med to andre båter ble vi trukket ut til å seile dit for å fiske kvoten. Det var en spennende tur fordi alt klaffet. Vi fikk full uttelling. Fiske varte i ti dager og vi brukte åtte dager på å komme bort. Da fikk vi også kjenne på værforholdene.

Når trives du best med jobben?

– Når vi får mye fisk. Det blir god stemning og jubel uansett om man er på bro eller dekk. Da får du igjen for alt du har jobbet for.

Er du fornøyd med lønnen?

– Akkurat nå er den veldig bra! Men på en fiskebåt kan det variere, og mye skal klaffe med tilgjengelighet av fisk og værforhold. Vi kan heller ikke styre fiskeprisene. Det er selvfølgelig turer vi ikke er helt fornøyd med, men alle erfarne fiskere er klar over at dette kan variere.

Er du omgangsvenn med noen av kollegene dine?  

– Jeg jobber med ulike folk, noen eldre og noen fra andre land. Men det er noen ungdommer fra hjemplassen min som jeg er litt sammen med på fritida.

Hva er det beste med jobben din?

– Folkene og miljøet om bord er helt klart det beste. Dette er mitt andre hjem. Nordlys og vakre øyeblikk når solen går opp og ned, er helt spesielt. Det er også utrolig spennende å få fisk. Være på jakt. Finne og fange. Jeg er veldig stolt av råvarene vi leverer fra oss.

Og det verste?   

 Med fem uker på sjøen savner jeg av og til de hjemme og ting jeg går glipp av, som brylluper og sammenkomster. Vi har heldigvis god tilgang på internett og telefon, så det er lett å holde kontakt.

Hvis du skulle hatt et annet yrke, hva ville du valgt?

– Jeg kan faktisk ikke tenke meg noe annet, og jeg har gjort dette siden jeg var 15. Etter videregående hadde jeg et friår på sjøen. Det var da jeg virkelig bestemte meg og tok nautisk utdannelse. Jeg er her fortsatt om ti år – garantert!