Mange legger til flott ekstrautstyr når familien skal ha ny bil. Ofte har det med komfort, luksus og gjerne bekvemmeligheter å gjøre. Sikkerhetsutstyr, derimot, tenker vi kanskje ikke like mye på. Men dem som har opplevd en trafikkulykke og kjent at sikkerhetsutstyret fungerer, er mer opptatt av sikkerhetsutstyret.

 NYTTIG: Volvo On Call har mange nyttige funksjoner og gir deg full oversikt over bilen fra hvor som helst.

NYTTIG: Volvo On Call har mange nyttige funksjoner og gir deg full oversikt over bilen fra hvor som helst.

Volvo On Call (VOC) er både et sikkerhetsutstyr og en svært anvendelig applikasjon som gir deg mulighet til å kontrollere din Volvo på avstand. VOC har mange nyttige funksjoner som å finne igjen bilen hvis du har parkert bilen på et nytt og ukjent ferieparadis, og du kan sjekke både drivstoff- og spylervæskenivå fra hvor som helst. Er du på hytten en iskald helg, kan du forvarme bilen med et enkelt trykk på mobilen før du skal kjøre hjem igjen. Du kan dessuten sjekke om dørene er låst på bilen, og låse opp eller igjen dørene uansett hvor du er.

Dette er funksjoner som gjør bilhverdagen mye enklere. Men den viktigste funksjonen er ikke like lystig å snakke om. For du håper at du skal slippe å bruke den.

Den røde knappen

Har du sett i taket på enkelte Volvoer i det siste, har du nok fått øye på to knapper. En rød og en sort. Den sorte knappen er Volvo On Call «veihjelp». Den trykker du på hvis du er tom for drivstoff, har motortrøbbel eller for en eller annen grunn ikke kommer deg videre på veien. Da får du kontakt med Volvo On Call sitt servicesenter som hjelper deg med assistanse bilberging eller lignende.

Den aller viktigste funksjonen med Volvo On Call håper du at du aldri får bruk for. For den røde knappen er for de tilfellene hvor du har blitt utsatt for en trafikkulykke og trenger hjelp fort.

 HJELP MED EN GANG: Trykker du på den røde knappen får du kontakt med nødsentralen. Trykker du på den sorte får du veihjelp – uansett hvor du er.

HJELP MED EN GANG: Trykker du på den røde knappen får du kontakt med nødsentralen. Trykker du på den sorte får du veihjelp – uansett hvor du er.

Er ulykken av en slik karakter at du ikke får trykket på knappen, vil din Volvo automatisk ta kontakt med veihjelpsentralen som på sin side vil opprette kontakt med deg gjennom bilens høyttalere og kommunikasjonsutstyr. Bilen merker at beltestrammerne er blitt aktivert og airbagen utløst og sender dermed signal til nødsentralen. Da blir bilen ringt opp, og du kan begynne å snakke. Selv om du ikke selv vet hvor du er, vil hjelpemannskapet guides helt frem via bilens GPS.

Sommerferien som tok en brå vending

Av hensyn til familien, ønsker bestefaren å være anonym, men forteller gjerne om forholdet til Volvo og hvordan Volvo On Call hjalp dem da de ble utsatt for en ulykke i sommer.

I sommer var familien på kjøretur i Nord-Norge. Familien er en ekte Volvo-familie der alle kjører Volvo.

– Jeg har ikke kjørt noen annet enn Volvo siden 70-tallet. Min kone lærte seg å kjøre bil i en Volvo, og dermed ble det sånn. Siden vi aldri har hatt noe tull med noen av Volvoene våre, kjøpte jeg nesten på impuls en ny Volvo XC60 like før sommeren. Vi skulle til Nord-Norge, og sammen i bilen var min kone, min datter og barnebarnet.

Med hus i Nord-Norge og fast bosted på Vestlandet, blir det en del kjøring i landet. Denne kjøreturen skulle ta en annen vending.

Ulykker skjer alltid plutselig

 PLUTSELIG: Du vet aldri når eller hvor du kan bli utsatt for en trafikkulykke. Sikkerhetsutstyr kommer først til nytt da.

PLUTSELIG: Du vet aldri når eller hvor du kan bli utsatt for en trafikkulykke. Sikkerhetsutstyr kommer først til nytt da.

Familien kjørte på en av de mange og lange veiene våre, og nærmet seg en bakketopp.

– Det gikk så fort. Vi kommer over bakketoppen og bak er en slak høyresving. Plutselig eksploderer dekket og bilen skjener rett ut i grøften. Det smeller, vi treffer en stor stein og airbagen løses ut.

Forslått og forfjamset sitter familien inne i bilen. Etter en liten stund hører de en stemme:

– Hej, vad är det som har hänt? Är någon skadad? Hur stora skador är det på bilen?

– Jeg ble overrasket og skjønte ingen verdens ting. Jeg visste ikke engang at bilen hadde denne funksjonen, ler bestefaren og fortsetter:

– Det hele gikk veldig fort. Ingen av oss gjorde noen ting selv. Alt ordnet seg bare.

Etter en liten halvtime var redningsmannskapet fremme og hjalp familien ut av bilen.

Flere burde tenke sikkerhet

“Biler kjøres av mennesker, derfor er og forblir sikkerhet det styrende prinsippet bak alt vi gjør på Volvo”. Sitatet er det Volvos grunnleggere som ytret, og sikkerhet ligger til grunn for alt Volvo gjør. Verdiene forblir intakt, og i 2008 satte Volvo en visjon om at innen 2020 skal ingen bli alvorlig skadet eller drept i en ny bil fra Volvo.

Liv Hilde Tveranger i Frydenbø har hørt flere lignende historier, og sier det er mange som ikke tenker over hvor godt det er med Volvo On Call når uhellet først er ute.

– Vi pleier å si at du ikke kan velge om du skal bli utsatt for en ulykke, men du kan velge hvilken bil du sitter i. Med det mener vi at flere burde tenke over hva slags sikkerhetsutstyr som er ombord i bilen. Volvo On Call er mye mer enn en veldig nyttig applikasjon til mobilen. Dette kan vi ikke få sagt ofte nok, sier Tveranger.

 KAN MYE: Volvo On Call kan mer enn å gjøre hverdagen enklere. Sikkerhetsfunksjonen er vel så viktig, mener Tveranger.

KAN MYE: Volvo On Call kan mer enn å gjøre hverdagen enklere. Sikkerhetsfunksjonen er vel så viktig, mener Tveranger.

På veien igjen

For bestefaren og familien endte det godt. Ingen ble alvorlig skadet, og bilen ble reparert og god som ny. Og for bestefaren som ikke hadde vært i en trafikkulykke før, gikk det likevel greit å komme tilbake på veien.

– Det gikk heldigvis bra med oss alle, men det er sikkert at min neste bil blir en Volvo, smiler bestefaren.

Vil du vite mer om Volvo On Call og Volvo sine sikkerhetssystemer?

Ta kontakt med Frydenbø Bil

Denne artikkelen er skrevet av Sysla.nos kommersielle avdeling og/eller våre samarbeidspartnere. Syslas redaksjon har ingen befatning med saken.