Odfjell Drilling sier opp 230 offshoreansatte

De ansatte fikk beskjed denne uken.

OLJE OG ENERGI 13.01.2016 14:54 Av Camilla Aadland, Ola Myrset
 

– Dette er en ny negativ og beklagelig beslutning som vi har vært nødt til å ta på grunn av utviklingen som har vært i markedet en stund, og som vi dessverre ikke ser noen rask endring på, sier kommunikasjonssjef Gisle Johanson i Odfjell Drilling til Sysla.

230 av 1130

Fare for bortfall av oppgaver er årsaken til oppsigelsene.

– Hovedgrunnen er at nåværende kontrakt på Island Innovator utløper om kort tid, og at riggen ikke er sikret nye oppgaver. I tillegg opplever vi redusert etterspørsel etter plattformboring, sier Johanson.

Fakta

Odfjell Drilling
  • Internasjonalt drilling-, brønnservice- og engineeringsselskap med om lag 2500 ansatte.
  • Selskapet er børsnotert og hovedkontoret er på Sandsli i Bergen.
  • Største eier av selskapet er Helene Odfjell som bor i London og  kontrollerer rundt 70 prosent av aksjene.
 

Ifølge Johanson varslet Wintershall før jul borestans på Brage i år, noe som rammer Odfjell Drilling.

– Vi er nødt til å redusere med 230 av 1130 offshoreansatte i Norge, sier Johanson.

Totalt antall ansatte i Norge er 2500.

Ansiennitet

Møter med personell som står i fare for å bli oppsagt, startet denne uken. Drøftelsesmøtene skal blir gjennomført i løpet av januar.

– Dette er naturligvis en trist dag for oss. Vi har sett en stund at noe kom til å skje, men Brage-stansen var vi ikke forberedt på, sier Tor Bjarte Jakobsen, som er tillitsvalgt for Industri Energi i Odfjell Drilling.

Han forteller at klubben vil delta på drøftingsmøter med de ansatte som ønsker å ha en tredjepart med.

– Som klubb er vi veldig opptatt at bedriften følger ansiennitetsprinsippet i nedbemanningsprosessen som nå kommer, sier Jakobsen.

Lys i tunellen

– Frykter dere flere kutt senere?

– Med det vi vet i dag, tror vi kuttene nå er tatt. Men med dagens oljepris vet vi også at dette ligger utenfor Oddfjell Drillings kontroll. Mye avhenger av hvilket aktivitetsnivå oljeselskapene legger seg på. Jeg håper de våger å ha litt is i magen, sier Jakobsen.

Til tross for de store kuttene ser han ikke helt mørkt på situasjonen.

– Vi i Odfjell er ikke hardest rammet. Vi har flere store kontrakter som ligger litt fram i tid, blant annet på Johan Sverdrup og Maria. Nå jobbes det knallhardt for å fylle hullene vi har fram til disse prosjektene settes i gang.

– Etter 30 år i bransjen har jeg også sett nedturer før, selv om det nå kanskje er tøffere enn noen gang. Bransjen svinger, og det kommer til å snu igjen. Når det snur, håper jeg bransjen klarer å vise litt mer moderasjon enn ved forrige opptur, slik at vi unngår å bygge opp kapasiteten for mye, sier Jakobsen.

Verre enn ventet

Odfjell Drilling hadde frem til dette nedbemannet med 800 totalt siden våren 2014.

– Ingen så at tilbakeslaget skulle bli så voldsomt. Etter en så lang oppgangsperiode var de fleste innforstått med at en korreksjon ville måtte komme før eller siden. Men ikke som den krisen vi ser nå, sa konsernsjef Simen Lieungh til Bergens Tidende i fjor sommer.

I september i fjor fikk selskapet en milliardkontrakt på boring for Wintershall på Maria-feltet. Den hindret ikke nye permitteringer kort tid etter.